Portugalia isi pierde credibilitatea pe pietele financiare

Criza politica din Portugalia a creat un sentiment de neincredere in randul investitorilor, astfel ca randamentul titlurilor de stat a depasit 8%.


Tara se confrunta cu un val de proteste impotriva masurilor de austeritate, care au condus la demisia a 2 ministri. Economia portugheza sa afla de 2 ani in recesiune, iar in 2013 este estimata o noua contractie cu 2,3%.

In aceste conditii, investitorii se tem ca statul nu isi va putea onora obligatiile de rambursare a datoriilor si va fi nevoie de un nou pachet de salvare a tarii, dupa ce in 2011 a primit 78 de miliarde euro de la Comisia Europeana si FMI.

“Reactia initiala a pietelor semnaleaza ca increderea financiara acumulata in ultima perioada risca sa fie periclitata de actuala instabilitate politica”, a precizat presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, conform BBC.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus