Portugalia isi pierde credibilitatea pe pietele financiare

Criza politica din Portugalia a creat un sentiment de neincredere in randul investitorilor, astfel ca randamentul titlurilor de stat a depasit 8%.


Tara se confrunta cu un val de proteste impotriva masurilor de austeritate, care au condus la demisia a 2 ministri. Economia portugheza sa afla de 2 ani in recesiune, iar in 2013 este estimata o noua contractie cu 2,3%.

In aceste conditii, investitorii se tem ca statul nu isi va putea onora obligatiile de rambursare a datoriilor si va fi nevoie de un nou pachet de salvare a tarii, dupa ce in 2011 a primit 78 de miliarde euro de la Comisia Europeana si FMI.

“Reactia initiala a pietelor semnaleaza ca increderea financiara acumulata in ultima perioada risca sa fie periclitata de actuala instabilitate politica”, a precizat presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, conform BBC.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus