top banner

Populatia este dornica sa isi reia consumul

05 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Romania este una din tarile europene unde dorinta de achizitie a populatiei este ridicata, arata un studiu Cetelem, peste 80% din populatie avand in vedere sa isi majoreze consumul.
“Romanii nu au consumat mult in ultimii 2 ani si sunt nerabdatori din aceasta cauza sa isi reia consumul, atunci cand conditiile economice vor permite”, a precizat directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun. Confortul personal, investitiile in locuinta si telefoanele mobile sunt pe lista de prioritati.
Un aspect important relevat de studiu este ca suma minima de la care romanii considera o cheltuiala ca fiind o achizitie majora este de 2,5 ori mai mica decat cea aleasa de respondentii din Germania.
De exemplu, in cazul cumpararii de echipamente necesare utilarii locuintei, romanii considera ca o achizitie majora incepe de la 184 euro. Pentru nemti, pragul este de 768 euro. Este important de precizat ca diferentele intre venituri sunt si mai mari, un german castigand in medie de peste 10 ori mai mult decat un roman.
De asemenea, studiul a relevat ca tot mai multi cumparatori se documenteaza pe internet inainte de a face o achizitie. Acest fenomen este intalnit la peste 90% dintre utilizatorii de internet, astfel ca pe masura ce gradul de penetrare al internetului creste, tot mai multe persoane vor analiza ofertele online.
In Romania, peste 65% din populatie compara preturile inainte de a trece la achizitia propriu-zisa, procent ce se numara printre cele mai ridicate din Europa, alaturi de Belgia, Portugalia sau Slovacia.
Studiul Cetelem arata ca britanicii acorda cea mai mica importanta acestui aspect, doar 47% dintre acestia fiind atenti la o analiza comparativa a costurilor.
Studiul a fost realizat in decembrie 2010, pe un esantion de 8.700 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, din 13 tari europene. Pentru Romania, sondajul a inclus 500 de respondenti, marja de eroare fiind de +/- 2%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia
Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila.

16 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia
Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Educatia financiara digitala a fost una dintre temele unui sondaj OECD/INFE privind alfabetizarea financiara publicat in acest an si la care a participat si Romania, iar rezultatele sunt interesante.

20 Dec 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul