Populatia este dornica sa isi reia consumul

Romania este una din tarile europene unde dorinta de achizitie a populatiei este ridicata, arata un studiu Cetelem, peste 80% din populatie avand in vedere sa isi majoreze consumul.


“Romanii nu au consumat mult in ultimii 2 ani si sunt nerabdatori din aceasta cauza sa isi reia consumul, atunci cand conditiile economice vor permite”, a precizat directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun. Confortul personal, investitiile in locuinta si telefoanele mobile sunt pe lista de prioritati.

Un aspect important relevat de studiu este ca suma minima de la care romanii considera o cheltuiala ca fiind o achizitie majora este de 2,5 ori mai mica decat cea aleasa de respondentii din Germania.

De exemplu, in cazul cumpararii de echipamente necesare utilarii locuintei, romanii considera ca o achizitie majora incepe de la 184 euro. Pentru nemti, pragul este de 768 euro. Este important de precizat ca diferentele intre venituri sunt si mai mari, un german castigand in medie de peste 10 ori mai mult decat un roman.

De asemenea, studiul a relevat ca tot mai multi cumparatori se documenteaza pe internet inainte de a face o achizitie. Acest fenomen este intalnit la peste 90% dintre utilizatorii de internet, astfel ca pe masura ce gradul de penetrare al internetului creste, tot mai multe persoane vor analiza ofertele online.

In Romania, peste 65% din populatie compara preturile inainte de a trece la achizitia propriu-zisa, procent ce se numara printre cele mai ridicate din Europa, alaturi de Belgia, Portugalia sau Slovacia.
Studiul Cetelem arata ca britanicii acorda cea mai mica importanta acestui aspect, doar 47% dintre acestia fiind atenti la o analiza comparativa a costurilor.

Studiul a fost realizat in decembrie 2010, pe un esantion de 8.700 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, din 13 tari europene. Pentru Romania, sondajul a inclus 500 de respondenti, marja de eroare fiind de +/- 2%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus