Populatia este dornica sa isi reia consumul

Romania este una din tarile europene unde dorinta de achizitie a populatiei este ridicata, arata un studiu Cetelem, peste 80% din populatie avand in vedere sa isi majoreze consumul.


“Romanii nu au consumat mult in ultimii 2 ani si sunt nerabdatori din aceasta cauza sa isi reia consumul, atunci cand conditiile economice vor permite”, a precizat directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun. Confortul personal, investitiile in locuinta si telefoanele mobile sunt pe lista de prioritati.

Un aspect important relevat de studiu este ca suma minima de la care romanii considera o cheltuiala ca fiind o achizitie majora este de 2,5 ori mai mica decat cea aleasa de respondentii din Germania.

De exemplu, in cazul cumpararii de echipamente necesare utilarii locuintei, romanii considera ca o achizitie majora incepe de la 184 euro. Pentru nemti, pragul este de 768 euro. Este important de precizat ca diferentele intre venituri sunt si mai mari, un german castigand in medie de peste 10 ori mai mult decat un roman.

De asemenea, studiul a relevat ca tot mai multi cumparatori se documenteaza pe internet inainte de a face o achizitie. Acest fenomen este intalnit la peste 90% dintre utilizatorii de internet, astfel ca pe masura ce gradul de penetrare al internetului creste, tot mai multe persoane vor analiza ofertele online.

In Romania, peste 65% din populatie compara preturile inainte de a trece la achizitia propriu-zisa, procent ce se numara printre cele mai ridicate din Europa, alaturi de Belgia, Portugalia sau Slovacia.
Studiul Cetelem arata ca britanicii acorda cea mai mica importanta acestui aspect, doar 47% dintre acestia fiind atenti la o analiza comparativa a costurilor.

Studiul a fost realizat in decembrie 2010, pe un esantion de 8.700 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, din 13 tari europene. Pentru Romania, sondajul a inclus 500 de respondenti, marja de eroare fiind de +/- 2%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus