top banner

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

26 Septembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Foto Unsplash.com

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale. 
BNR nu a mai operat modificari ale dobanzii de politica monetara din ianuarie, cand nivelul sau a fost stabilit la 7%. 
De atunci lichiditatea a crescut in sistem, bancile sunt creditoare in raport cu BNR folosind aproape exclusiv facilitatea de depozit pusa la dispozitie de aceasta iar dobanzile la credite in lei pentru companii si populatie raman ridicate.
De altfel, din zona corporate incep sa apara semnele reorientarii spre creditul in valuta. 
In august, creditarea privata crescuse cu 5,5% fata de perioada similara din 2022, in conditiile in care componenta in lei s-a majorat cu 0,2%, la 258 miliarde lei, iar cea in valuta cu 19%, la 120 miliarde lei, potrivit BNR.
Firmele au apetit in crestere pentru creditarea in euro
Pe segmentul creditelor luate de populatie, imprumuturile in lei au crescut in ultimele 12 luni (august 2023-august 2022) cu 1,8%, la 148 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta s-au redus cu 9,4%, la 22 miliarde lei.
La creditarea pentru companii, componenta in lei s-a redus cu 2%, la 108 miliarde lei, iar cea in valuta a crescut cu 28,3%, la 97 miliarde lei, ceea ce denota ca diferenta de costuri impinge multi manageri sa se reorienteze. Observati si ponderile foarte apropiate lei-valuta. 
In tarile din jur, avem primele modificari ale dobanzii de politica monetara in august, cand Ungaria taie cu 1% dobanda, de la 15% la 14%. 
Luna urmatoare, in septembrie, urmeaza Polonia care reduce la randul sau dobanda cu 0,75 puncte procentuale, pana la 6%. 
Ambele economii se confrunta insa cu inflatii mai ridicate-peste 10% in Polonia si peste 16% in Ungaria la nivelul lunii august, decat in Romania (9,4% in august). 
Risc valutar sau risc de dobanda?
Bancile au suportat foarte bine perioada inflationista traversata recent, majorand dobanzile la credite si imprumutand statul mai scump, in vreme ce numarul creditelor neperformante a ramas scazut, si pe fondul cresterilor de venituri din Romania din ultimii ani ce au facut posibila plata ratelor chiar si in conditiile dublarii acestora in unele cazuri. 
Vom trece la fel de usor peste riscul valutar daca imprumuturile corporative migreaza spre euro iar economia sufera ajustari mai dure care sa reclame reducerea deficitelor comercial si de cont curent prin parghia cursului de schimb?
Ca sa nu mai pomenim ca dobanzile mai mici ar ajuta si statul sa se refinanteze mai putin costisitor din piata interna, un detaliu tot mai important in contextul avansarii datoriei publice. 
Intre doua rele, o alegere grea
Migrarea spre creditarea in euro a fost posibila si in conditiile in care cursul de schimb a ramas stabil in jurul a 4,9 lei/euro de mai bine de doi ani. 
Multa vreme dobanzile in lei erau net superioare celor in euro iar deciziile de economisire si, mai nou, de creditare, nu erau greu de luat. 
Se merge deocamdata in directia in care dobanzile la depozite sunt mai mari si cele la credite mai mici, cu falsa siguranta data de aparenta stabilitate a cursului de schimb. 
Sa speram ca nu vom repeta relativ repede 2 sfaturi intelepte auzite des in vremea ultimei crize fianciare-nu iti pune toate ouale intr-un singur cos (toate economiile intr-o singura banca/moneda) si nu iti lua credit in alta moneda decat cea in care incasezi veniturile. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul