Polimerul din care sunt facute bancnotele romanesti a tinut falsificatorii la distanta

Doar 3 bancnote false la un milion de bancnote in circulatie este statistica BNR privind ponderea contrafacerilor. Principala piedica pentru falsificatori este materialul din care se fabrica.


Bancnotele romanesti sunt confectionate dintr-un polimer special, care este greu de falsificat si ofera posibilitatea inserarii unor elemente de siguranta superioare hartiei, precum fereastra transparenta.
Conform datelor BNR, in primele luni ale anului au fost descoperite putin peste 2.000 de bancnote autohtone false. Cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 lei.

“Numai 2% din falsurile expertizate la BNR au fost imprimate pe un material plastic ce incerca sa imite substratul de polimer, dar si acestea erau grosolan realizate, putand fi usor depistate deoarece se  deosebeau de substratul autentic prin aspectul modificat, rigiditatea mare, textura diferita la palpare. Toate celelalte falsuri au fost imprimate pe hartie, ceea ce le face si mai usor de depistat”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In cazul bancnotelor romanesti, elementele de siguranta folosite impotriva incercarilor
de falsificare difera in functie de valoarea bancnotei. Cu cat bancnota este de valoare
mai mare, cu atat va avea elemente de siguranta mai greu de reprodus.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus