PIB a crescut in trimestrul IV cu 0,2%

Conform primelor estimari, trimestrul IV din 2012 a adus o crestere a PIB cu 0,2% fata de perioada anterioara, conform datelor Institutului National de Statistica.


Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere de 0,3% pe serie bruta si cu 0,1% pe serie ajustata sezonier, in ultimele trei luni ale anului comparativ cu anul anterior.

In total, in 2012, PIB a crescut cu 0,2%, in linie cu asteptarile autoritatilor in baza carora au fost conduse discutiile cu FMI. Acest lucru sugereaza ca datele nu vor avea impact asupra politicilor fiscale si monetare curente.


“Datele ne-au surprins in conditiile in care pentru trimestrul IV ne asteptam la o contractie de 0,1% pe serie ajustata sezonier, ceea ce ar fi insemnat stagnarea economiei in 2012”, au precizat analistii ING Bank.

Primele date provizorii vor fi publicate de INS in 6 martie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus