PIB a crescut in trimestrul IV cu 0,2%

Conform primelor estimari, trimestrul IV din 2012 a adus o crestere a PIB cu 0,2% fata de perioada anterioara, conform datelor Institutului National de Statistica.


Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere de 0,3% pe serie bruta si cu 0,1% pe serie ajustata sezonier, in ultimele trei luni ale anului comparativ cu anul anterior.

In total, in 2012, PIB a crescut cu 0,2%, in linie cu asteptarile autoritatilor in baza carora au fost conduse discutiile cu FMI. Acest lucru sugereaza ca datele nu vor avea impact asupra politicilor fiscale si monetare curente.


“Datele ne-au surprins in conditiile in care pentru trimestrul IV ne asteptam la o contractie de 0,1% pe serie ajustata sezonier, ceea ce ar fi insemnat stagnarea economiei in 2012”, au precizat analistii ING Bank.

Primele date provizorii vor fi publicate de INS in 6 martie.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus