PE: Problemele din sistemul financiar nu au fost rezolvate

Problemele din sistemul financiar european sunt departe de a fi rezolvate, iar reformele trebuie sa continue in special pentru reducerea volumului de credite neperformante. Acestea sunt doar cateva consideratii desprinse din raportul Parlamentului European cu privire la situatia actuala a Uniunii Bancare.

Documentul, adoptat de forul european, solicita gasirea unor solutii la principalele probleme cu care se confrunta in prezent sistemul financiar din UE. Pe langa nivelul ridicat al creditelor neperformante, Parlamentul European considera ca sunt inca probleme legate de institutiile ”prea mari pentru a da faliment”  si de variabilitatea excesiva a modelelor de ponderare a riscurilor existente in banci.

Textul final al raportului contine si un numar semnificativ de propuneri venite din partea Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana. Printre acestea se numara initierea unei actiuni coordonate impotriva sectorului in crestere reprezentat de ”shadow banking”, intarirea protectiei investitorilor de retail, sporirea proportionalitatii si simplificarea raportarilor de supraveghere.

Giegold: Sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, prin votul dat asupra raportului, membrii Parlamentului European au transmis un mesaj clar potrivit caruia vor ca reforma financiara sa continue la nivelul Uniunii Europene.

”La un deceniu de la punctul culminant al crizei din 2007, trebuie sa admitem ca reformele fundamentale nu s-au materializat. Prin instituirea unor obligatii de raportare suplimentare, am facut ca activitatea pietelor financiare sa fie mai transparenta. De asemenea, am pus in practica noi reguli pentru protectia platitorilor de taxe, in cazul unor posibile falimente bancare. Cu toate acestea, sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex”, sustine Giegold.

El este de parere ca institutiile europene nu trebuie sa cedeze presiunilor din partea industriei financiare de a retrage reglementarile financiare adoptate, asa cum a anuntat deja Guvernul Statelor Unite ale Americii.

”Din contra, trebuie sa continuam sa majoram cerintele de capital pentru jucatorii cei mai mici si mai riscanti din piata. Europa si statele membre trebuie sa respecte spiritul legislatiei in vigoare si sa isi onoreze promisiunile. Acum, ca noile norme privind rezolutia bancara (BRRD) au intrat in vigoare, bancile care inregistreaza pierderi nu mai trebuie sa fie salvate de la faliment cu banii contribuabililor. Prin urmare, suntem multumiti ca majoritatea membrilor PM au transmis un semnal clar Comisiei Europene cu privire la cazul Monte dei Paschi di Siena, prin adoptarea amendamentului potrivit caruia recapitalizarea de precautie poate fi strict exceptionala si nu poate acoperi pierderile care pot aparea in viitorul apropiat”, spune Giegold.

Acesta este de parere ca, in ansamblu, raportul Parlamentului European transmite un semnal clar pietelor financiare: ”Nu poate fi vorba de o ”oboseala” a reformelor. Problemele nu au fost rezolvate”

Inaintea votului din plen, raportul a fost votat in Comisia pentru afaceri economice si monetare in luna ianuarie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus