PE: Problemele din sistemul financiar nu au fost rezolvate

Problemele din sistemul financiar european sunt departe de a fi rezolvate, iar reformele trebuie sa continue in special pentru reducerea volumului de credite neperformante. Acestea sunt doar cateva consideratii desprinse din raportul Parlamentului European cu privire la situatia actuala a Uniunii Bancare.

Documentul, adoptat de forul european, solicita gasirea unor solutii la principalele probleme cu care se confrunta in prezent sistemul financiar din UE. Pe langa nivelul ridicat al creditelor neperformante, Parlamentul European considera ca sunt inca probleme legate de institutiile ”prea mari pentru a da faliment”  si de variabilitatea excesiva a modelelor de ponderare a riscurilor existente in banci.

Textul final al raportului contine si un numar semnificativ de propuneri venite din partea Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana. Printre acestea se numara initierea unei actiuni coordonate impotriva sectorului in crestere reprezentat de ”shadow banking”, intarirea protectiei investitorilor de retail, sporirea proportionalitatii si simplificarea raportarilor de supraveghere.

Giegold: Sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, prin votul dat asupra raportului, membrii Parlamentului European au transmis un mesaj clar potrivit caruia vor ca reforma financiara sa continue la nivelul Uniunii Europene.

”La un deceniu de la punctul culminant al crizei din 2007, trebuie sa admitem ca reformele fundamentale nu s-au materializat. Prin instituirea unor obligatii de raportare suplimentare, am facut ca activitatea pietelor financiare sa fie mai transparenta. De asemenea, am pus in practica noi reguli pentru protectia platitorilor de taxe, in cazul unor posibile falimente bancare. Cu toate acestea, sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex”, sustine Giegold.

El este de parere ca institutiile europene nu trebuie sa cedeze presiunilor din partea industriei financiare de a retrage reglementarile financiare adoptate, asa cum a anuntat deja Guvernul Statelor Unite ale Americii.

”Din contra, trebuie sa continuam sa majoram cerintele de capital pentru jucatorii cei mai mici si mai riscanti din piata. Europa si statele membre trebuie sa respecte spiritul legislatiei in vigoare si sa isi onoreze promisiunile. Acum, ca noile norme privind rezolutia bancara (BRRD) au intrat in vigoare, bancile care inregistreaza pierderi nu mai trebuie sa fie salvate de la faliment cu banii contribuabililor. Prin urmare, suntem multumiti ca majoritatea membrilor PM au transmis un semnal clar Comisiei Europene cu privire la cazul Monte dei Paschi di Siena, prin adoptarea amendamentului potrivit caruia recapitalizarea de precautie poate fi strict exceptionala si nu poate acoperi pierderile care pot aparea in viitorul apropiat”, spune Giegold.

Acesta este de parere ca, in ansamblu, raportul Parlamentului European transmite un semnal clar pietelor financiare: ”Nu poate fi vorba de o ”oboseala” a reformelor. Problemele nu au fost rezolvate”

Inaintea votului din plen, raportul a fost votat in Comisia pentru afaceri economice si monetare in luna ianuarie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus