PE cere Maltei masuri impotriva oficialilor implicati in Panama Papers

Deputatii europeni preseaza Malta sa ia masuri impotriva inaltilor demnitari implicati in scandalul Panama Papers, avand in vedere ca, la mai bine de un an de la dezvaluiri, autoritatile nu au facut nimic in acest sens. Totodata, ei cer Comisiei Europene sa verifice daca statul mentionat a respectat Directiva UE privind spalarea banilor.

In acest scop, membrii Parlamentului European au organizat o dezbatere asupra documentelor Panama Papers si a statului de drept in Malta, in prezenta prim-ministrului maltez, Joseph Muscat.

Oficialii implicati in scandal sunt inca in functie

Dezbaterea a avut loc in contextul in care primul ministru maltez se confrunta cu acuzatii potrivit carora membrii superiori ai Guvernului sau au fost implicati in activitati de spalare a banilor. Insa, in  ciuda faptului ca mai multi oficiali de rang inalt se afla in vizorul anchetei europene, pe plan intern pana in prezent nu a fost demarata o ancheta majora. Mai mult, oficialii mentionati raman in functie.

In acelasi timp, in pofida mai multor rapoarte din partea Unitatii Malteze de Informatii privind Spalarea Banilor (FIAU), procedurile de urmarire penala nu au fost initiate.

Comisia Europeana trebuie sa initieze o investigatie pentru a verifica daca Guvernul maltez a incalcat directiva UE privind spalarea banilor, sustine europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

Malta risca procedura de infringement daca nu ia masuri

"Inalti oficiali ai Guvernului maltez se confrunta cu acuzatii grave potrivit carora fie au asistat in mod pasiv, fie sunt implicati direct in activitati de spalare a banilor. Primul ministru Muscat nu a facut suficient pentru a elimina aceste suspiciuni pana in prezent. Comisia Europeana trebuie sa investigheze rapid daca Malta a incalcat normele UE de combatere a spalarii banilor si a respectat normele UE privind licentierea bancara. In cazul in care suspiciunile sunt confirmate, Comisia nu va avea alta solutie decat sa initieze o procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement -n.r.). Pana in prezent, Guvernul maltez a fost extrem de reticent in a coopera in dosarul Panama Papers, ancheta in curs de desfasurare in Parlamentul European. Ei nu mai pot continua sa ramana blocati in aceasta atitudine si trebuie sa furnizeze dovezi in fata comitetului de ancheta", a subliniat Giegold.

La randul sau, Eva Joly, membru din partea Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana in Comisia de ancheta a Panama Papers, spune ca, in cazul in care premierul Muscat se grabeste sa-si restabileasca reputatia, trebuie sa initieze o ancheta amanuntita pentru lamurirea acestor acuzatii, fara sa protejeze pe nimeni din cercul lui de apropiati. De asemenea, comisarul maltez al politiei trebuie sa fie instruit pentru a demara investigatiile referitoare la spalarea de bani.

Dezvaluirile Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) din aprilie 2016 au aratat ca membrii guvernului maltez (ministrul Konrad Mizzi si seful Statului Major al Primului Ministru, Keith Schembri), expusi politic, detineau societati fictive in paradisurile fiscale. 

In acel moment, Grupul Verzilor a solicitat Comisiei Europene sa verifice daca Malta a respectat Directiva privind combaterea spalarii banilor si Directiva privind cerintele de capital care prevede acordarea de licente bancilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus