Noua bancnota de 5 euro a intrat in circulatie

Din 2 mai, bancnota de 5 euro si-a schimbat infatisarea. Noul model, ce prezinta elemente de siguranta superioara, va circula momentan in paralel cu vechea bancnota.


Bancotele vechi vor fi retrase treptat pe parcursul urmatorilor ani si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte mijloace legale de plata. Ele isi vor pastra insa valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate oricand la bancile centrale nationale din zona euro.

Noua bancnota de 5 euro face parte din seria Europa si reprezinta prima modificare prin care trec bancnotele euro de la lansarea lor in 2002.

Pe langa elemente de grafica ce reprezinta poduri si porti pe bancnota vor fi reprezentate portretul Europei, personaj din mitologia greaca, prin holograma si filigran.

In plus, noua bancnota de 5 euro include si elemente superioare de securitate, precum un numar verde smarald care isi schimba culoarea in albastru inchis.
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus