Noi detalii cu privire la impozitul pe gospodarii

Ministerul Finantelor Publice incearca sa lamureasca opinia publica cu privire la modul in care urmeaza sa se plateasca impozitul pe venitul persoanelor fizice incepend de anul viitor. Institutia a transmis un draft al proiectului Codului economic la care se lucreaza in prezent.

Codul economic, primit de ministrul Finantelor inca de la preluarea mandatului, contine si Codul fiscal, iar acesta din urma se va modifica, astfel incat veniturile populatiei se vor impozita cu cel mult 10%. 

Mecanismul de calcul este, insa, unul greoi, astfel incat va fi nevoie de un consultant fiscal care sa explice fiecarei gospodarii cum se completeaza declaratia de venit si cum se calculeaza impozitul datorat statului.

Cum se va calcula impozitul?

Astfel, venitul impozabil va fi stabilit dupa ce, din suma totala castigata de membrii unei gospodarii vor fi scazute o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri.

Fiecare gospodarie va beneficia de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea plafonului neimpozabil din venitul anual.

De exemplu, in cazul unei gospodarii cu o singura persoana, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

In cazul in care care venitul anual global ajustat este negativ (conform unei formule de calcul –n.r.), gospodariilor unde se afla copii minori li se va acorda un sprijin financiar de 1.600 lei/an pentru fiecare copil, cu conditia ca acesta sa mearga la scoala. 

In plus, fiecare gospodarie urmeaza sa beneficieze de o serie de deduceri. Contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive, etc. urmeaza sa fie deduse la calculul venitului impozabil.

Deducerile se acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni.

"Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitului net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv”, se mentioneaza in proiectul citat.

Impozitul pe venitul anual global de plata se achita in termen de 90 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

Statul renunta la retinerea impozitului pe venit la sursa

In documentul citat se precizeaza faptul ca platitorii de venituri din salarii (angajatorii - n.r.) vor depune numai "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit".

Asta inseamna ca se renunta la impozitarea la sursa pentru venituri. 

Specialistii in fiscalitate spun ca aceasta masura va crea grave prejudicii bugetului de stat, in rimul rand in 2018, cand nu va intra niciun ban din impozitul pe venit in visteria statului, avand in vedere ca impozitul global se va plati in 2019 pentru anul anterior.

In plus, acestia sustin ca retinerea la sursa reprezinta cea mai buna modalitate de incasare a impozitelor, avand in vedere ca, in momentul in care impozitul se plateste individual, riscul de neplata creste. 

Mai mult, in conditiile in care foarte multi romani traiesc la limita saraciei, este putin probabil ca acestia sa reuseasca sa puna bani deoparte timp de un an pentru plata impozitului pe gospodarie. 

Birocratie suplimentara, venituri la buget mai mici


Referitor la proiectul de modificare a sistemului de impozitare in ansamblul sau, expertii in domeniu spun ca nu va face decat sa puna si mai mare presiune pe buget, avand in vedere riscurile mentionate deja si reducerea cotei de impozitare de la 16% la 0/10%. 

In plus, birocratia se va extinde la nivelul fiecarei gospodarii, prin obligativitatea completarii declaratiei de venit. 

O alta problema mentionata este cea legata de cei 35.000 de consultant fiscali necesari in acest demers, in conditiile in care la Camera Consultantilor Fiscali abia daca sunt inscrisi  3.000 de astfel de specialist. 

In acest conditii, Guvernul si Ministerul Finantelor promit o fundamentare solida a acestor modificari si explicarea detaliata a acestora catre populatie. 

Totusi, majoritatea expertilor in domeniu se intreaba de ce este necesara schimbarea singurului sistem de impozitare care functioneaza bine de peste 10 ani si nu se iau masuri in alte zone, cum ar fi contributiile sociale sau evaziunea pe TVA.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus