Nimic schimbat in politica BNR. Dobanda cheie ramane la 5,25%

Asa cum era de altfel si anticipat, BNR nu a modificat nivelul dobanzii de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii.


Este a 8-a sedinta de politica monetara in care BNR nu face modificari in nivelul dobanzii cheie, neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR isi asuma gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, formula nemodificata fata de cea adoptata in urma sedintei anterioare.

Mai mult, analistii nici nu considera ca vom vedea miscari in acest sens in 2013, cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste pas sa se inflameze din nou.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta’, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.

“Cei mai multi se asteapta ca Raportul asupra inflatiei sa indice o crestere a prognozei la 3,7% de la nivelul recent de 3,5%. Acest lucru ar insemna ca BNR va rata tinta de inflatie si anul acesta”, au precizat analistii ING Bank.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara scade simtitor sansele ca dobanzile pe piata interbancara si, implicit, dobanzile percepute de banci populatiei si companiilor sa scada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus