Nimic schimbat in politica BNR. Dobanda cheie ramane la 5,25%

Asa cum era de altfel si anticipat, BNR nu a modificat nivelul dobanzii de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii.


Este a 8-a sedinta de politica monetara in care BNR nu face modificari in nivelul dobanzii cheie, neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR isi asuma gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, formula nemodificata fata de cea adoptata in urma sedintei anterioare.

Mai mult, analistii nici nu considera ca vom vedea miscari in acest sens in 2013, cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste pas sa se inflameze din nou.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta’, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.

“Cei mai multi se asteapta ca Raportul asupra inflatiei sa indice o crestere a prognozei la 3,7% de la nivelul recent de 3,5%. Acest lucru ar insemna ca BNR va rata tinta de inflatie si anul acesta”, au precizat analistii ING Bank.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara scade simtitor sansele ca dobanzile pe piata interbancara si, implicit, dobanzile percepute de banci populatiei si companiilor sa scada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus