Nimic schimbat in politica BNR. Dobanda cheie ramane la 5,25%

Asa cum era de altfel si anticipat, BNR nu a modificat nivelul dobanzii de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii.


Este a 8-a sedinta de politica monetara in care BNR nu face modificari in nivelul dobanzii cheie, neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR isi asuma gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, formula nemodificata fata de cea adoptata in urma sedintei anterioare.

Mai mult, analistii nici nu considera ca vom vedea miscari in acest sens in 2013, cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste pas sa se inflameze din nou.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta’, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.

“Cei mai multi se asteapta ca Raportul asupra inflatiei sa indice o crestere a prognozei la 3,7% de la nivelul recent de 3,5%. Acest lucru ar insemna ca BNR va rata tinta de inflatie si anul acesta”, au precizat analistii ING Bank.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara scade simtitor sansele ca dobanzile pe piata interbancara si, implicit, dobanzile percepute de banci populatiei si companiilor sa scada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus