Nimic schimbat in politica BNR. Dobanda cheie ramane la 5,25%

Asa cum era de altfel si anticipat, BNR nu a modificat nivelul dobanzii de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii.


Este a 8-a sedinta de politica monetara in care BNR nu face modificari in nivelul dobanzii cheie, neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR isi asuma gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, formula nemodificata fata de cea adoptata in urma sedintei anterioare.

Mai mult, analistii nici nu considera ca vom vedea miscari in acest sens in 2013, cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste pas sa se inflameze din nou.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta’, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.

“Cei mai multi se asteapta ca Raportul asupra inflatiei sa indice o crestere a prognozei la 3,7% de la nivelul recent de 3,5%. Acest lucru ar insemna ca BNR va rata tinta de inflatie si anul acesta”, au precizat analistii ING Bank.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara scade simtitor sansele ca dobanzile pe piata interbancara si, implicit, dobanzile percepute de banci populatiei si companiilor sa scada.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus