Nimic schimbat in politica BNR. Dobanda cheie ramane la 5,25%

Asa cum era de altfel si anticipat, BNR nu a modificat nivelul dobanzii de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii.


Este a 8-a sedinta de politica monetara in care BNR nu face modificari in nivelul dobanzii cheie, neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR isi asuma gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, formula nemodificata fata de cea adoptata in urma sedintei anterioare.

Mai mult, analistii nici nu considera ca vom vedea miscari in acest sens in 2013, cu atat mai mult cu cat presiunile inflationiste pas sa se inflameze din nou.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta’, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.

“Cei mai multi se asteapta ca Raportul asupra inflatiei sa indice o crestere a prognozei la 3,7% de la nivelul recent de 3,5%. Acest lucru ar insemna ca BNR va rata tinta de inflatie si anul acesta”, au precizat analistii ING Bank.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara scade simtitor sansele ca dobanzile pe piata interbancara si, implicit, dobanzile percepute de banci populatiei si companiilor sa scada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus