Ministerul Finantelor: Romania are o rezerva valutara suficienta

Ministerul de Finante a transmis nivelul la zi al rezervei valutare a statului, pentru a contracara declaratiile aparute in ultimele zile privind o posibila scadere a nivelului detinut.


La finalul lunii aprilie 2012 statul dispunea de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari ca rezerva financiara (buffer). In total, luand in considerare cursul de schimb de la momentul respectiv, totalul rezervei se ridica la 4,9 miliarde euro.

In urma operatiunilor realizate in urmatoarele saptamani, plati de imprumuturi externe si titluri de stat, schimburi valutare dar si alimentari in valuta, in prezent soldul rezervei se ridica la circa 3,3 miliarde euro.

In cursul lunii iunie, a fost aprobata o linie de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD, considerata de institutiile financiare internationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice.

”Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment”, se precizeaza in cadrul unui comunicat oficial al ministerului.

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE, Banca Mondiala) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus