Ministerul Finantelor: Romania are o rezerva valutara suficienta

Ministerul de Finante a transmis nivelul la zi al rezervei valutare a statului, pentru a contracara declaratiile aparute in ultimele zile privind o posibila scadere a nivelului detinut.


La finalul lunii aprilie 2012 statul dispunea de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari ca rezerva financiara (buffer). In total, luand in considerare cursul de schimb de la momentul respectiv, totalul rezervei se ridica la 4,9 miliarde euro.

In urma operatiunilor realizate in urmatoarele saptamani, plati de imprumuturi externe si titluri de stat, schimburi valutare dar si alimentari in valuta, in prezent soldul rezervei se ridica la circa 3,3 miliarde euro.

In cursul lunii iunie, a fost aprobata o linie de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD, considerata de institutiile financiare internationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice.

”Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment”, se precizeaza in cadrul unui comunicat oficial al ministerului.

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE, Banca Mondiala) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus