Masurile de austeritate nu sunt solutia de care are nevoie Europa

Daca liderii europeni insista sa impuna doar masuri de austeritate bugetara in tarile cu probleme, zona euro se va destrama, avertizeaza Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie.


Stiglitz sustine intr-un articol publicat pe BBC ca solutia pentru depasirea crizei de catre tarile cu probleme servere, cum este Grecia, sunt programele de crestere economica. Pentru aceasta insa, statele membre trebuie sa fie de acord sa imprumute mai multi bani.

El considera ca Grecia are un potential economic mare, iar daca este ajutata sa obtina fonduri suplimentare, poate creste si isi va putea gestiona datoria publica.

Castigatorul Premiului Nobel este sceptic cu privire la soarta zonei euro, asteptarile sale fiind ca peste un an, aceasta sa numere mai putini membri. Cel mai mare pericol este ca tarile vulnerabile sa fie excluse din grup. Intr-un astfel de scenariu, piata creditului ar ingheta, iar consecintele vor fi similare cu cele generate de colapsul Lehman Brothers in octombrie 2008.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus