Masurile de austeritate nu sunt solutia de care are nevoie Europa

Daca liderii europeni insista sa impuna doar masuri de austeritate bugetara in tarile cu probleme, zona euro se va destrama, avertizeaza Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie.


Stiglitz sustine intr-un articol publicat pe BBC ca solutia pentru depasirea crizei de catre tarile cu probleme servere, cum este Grecia, sunt programele de crestere economica. Pentru aceasta insa, statele membre trebuie sa fie de acord sa imprumute mai multi bani.

El considera ca Grecia are un potential economic mare, iar daca este ajutata sa obtina fonduri suplimentare, poate creste si isi va putea gestiona datoria publica.

Castigatorul Premiului Nobel este sceptic cu privire la soarta zonei euro, asteptarile sale fiind ca peste un an, aceasta sa numere mai putini membri. Cel mai mare pericol este ca tarile vulnerabile sa fie excluse din grup. Intr-un astfel de scenariu, piata creditului ar ingheta, iar consecintele vor fi similare cu cele generate de colapsul Lehman Brothers in octombrie 2008.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus