Masurile de austeritate nu sunt solutia de care are nevoie Europa

Daca liderii europeni insista sa impuna doar masuri de austeritate bugetara in tarile cu probleme, zona euro se va destrama, avertizeaza Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie.


Stiglitz sustine intr-un articol publicat pe BBC ca solutia pentru depasirea crizei de catre tarile cu probleme servere, cum este Grecia, sunt programele de crestere economica. Pentru aceasta insa, statele membre trebuie sa fie de acord sa imprumute mai multi bani.

El considera ca Grecia are un potential economic mare, iar daca este ajutata sa obtina fonduri suplimentare, poate creste si isi va putea gestiona datoria publica.

Castigatorul Premiului Nobel este sceptic cu privire la soarta zonei euro, asteptarile sale fiind ca peste un an, aceasta sa numere mai putini membri. Cel mai mare pericol este ca tarile vulnerabile sa fie excluse din grup. Intr-un astfel de scenariu, piata creditului ar ingheta, iar consecintele vor fi similare cu cele generate de colapsul Lehman Brothers in octombrie 2008.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus