Masurile de austeritate nu sunt solutia de care are nevoie Europa

Daca liderii europeni insista sa impuna doar masuri de austeritate bugetara in tarile cu probleme, zona euro se va destrama, avertizeaza Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie.


Stiglitz sustine intr-un articol publicat pe BBC ca solutia pentru depasirea crizei de catre tarile cu probleme servere, cum este Grecia, sunt programele de crestere economica. Pentru aceasta insa, statele membre trebuie sa fie de acord sa imprumute mai multi bani.

El considera ca Grecia are un potential economic mare, iar daca este ajutata sa obtina fonduri suplimentare, poate creste si isi va putea gestiona datoria publica.

Castigatorul Premiului Nobel este sceptic cu privire la soarta zonei euro, asteptarile sale fiind ca peste un an, aceasta sa numere mai putini membri. Cel mai mare pericol este ca tarile vulnerabile sa fie excluse din grup. Intr-un astfel de scenariu, piata creditului ar ingheta, iar consecintele vor fi similare cu cele generate de colapsul Lehman Brothers in octombrie 2008.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus