Lituania foloseste Google si iPhone pentru a identifica evazionistii

Google Street View si iPhone sunt folosite in Lituania de autoritatile fiscale pentru a identifica evazionistii, informeaza Wall Street Journal.


Fotografiile postate de Google prin serviciul Street View sunt utilizate pentru a identifica persoanele care nu si-au declarat locuintele nou construite. Peste 100 de persoane au fost amendate pana acum, dupa ce fiscul a comparat imaginile Google cu registrele oficiale.

Un fost presedinte de banca, Raimundas Baranauskas, a fost gasit recent ca detine o vila, pe care autoritatile au estimat-o la 260.000 dolari. Conform registrelor oficiale, el figura ca detine un teren pe care nu este nimic construit. Imginile Google au aratat insa ca bancherul isi construise o casa pe o strada linistita din Vilnius.

Baranauskas este acuzat de delapidare de fonduri, iar averea sa a fost pusa sub sechestru. Vila nu aparea in acte si a putut fi luata in evidenta, abia dupa ce s-a descoperit existenta ei pe Google Steet View.

Autoritatile fiscale din Lituania au creat si o aplicatie iPhone, prin care cetatenii pot trimite mesaje cu ceea ce considera ca poate fi o forma de evaziune fiscala. Peste 2.500 de persoane au transmis informatii in cursul anului trecut, ajutand statul sa recupereze peste 3 milioane dolari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus