top banner

Lituania foloseste Google si iPhone pentru a identifica evazionistii

31 Mai 2013 | Autor: Conso

Google Street View si iPhone sunt folosite in Lituania de autoritatile fiscale pentru a identifica evazionistii, informeaza Wall Street Journal.
Fotografiile postate de Google prin serviciul Street View sunt utilizate pentru a identifica persoanele care nu si-au declarat locuintele nou construite. Peste 100 de persoane au fost amendate pana acum, dupa ce fiscul a comparat imaginile Google cu registrele oficiale.
Un fost presedinte de banca, Raimundas Baranauskas, a fost gasit recent ca detine o vila, pe care autoritatile au estimat-o la 260.000 dolari. Conform registrelor oficiale, el figura ca detine un teren pe care nu este nimic construit. Imginile Google au aratat insa ca bancherul isi construise o casa pe o strada linistita din Vilnius.
Baranauskas este acuzat de delapidare de fonduri, iar averea sa a fost pusa sub sechestru. Vila nu aparea in acte si a putut fi luata in evidenta, abia dupa ce s-a descoperit existenta ei pe Google Steet View.
Autoritatile fiscale din Lituania au creat si o aplicatie iPhone, prin care cetatenii pot trimite mesaje cu ceea ce considera ca poate fi o forma de evaziune fiscala. Peste 2.500 de persoane au transmis informatii in cursul anului trecut, ajutand statul sa recupereze peste 3 milioane dolari.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.

12 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia
Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul