Lituania foloseste Google si iPhone pentru a identifica evazionistii

Google Street View si iPhone sunt folosite in Lituania de autoritatile fiscale pentru a identifica evazionistii, informeaza Wall Street Journal.


Fotografiile postate de Google prin serviciul Street View sunt utilizate pentru a identifica persoanele care nu si-au declarat locuintele nou construite. Peste 100 de persoane au fost amendate pana acum, dupa ce fiscul a comparat imaginile Google cu registrele oficiale.

Un fost presedinte de banca, Raimundas Baranauskas, a fost gasit recent ca detine o vila, pe care autoritatile au estimat-o la 260.000 dolari. Conform registrelor oficiale, el figura ca detine un teren pe care nu este nimic construit. Imginile Google au aratat insa ca bancherul isi construise o casa pe o strada linistita din Vilnius.

Baranauskas este acuzat de delapidare de fonduri, iar averea sa a fost pusa sub sechestru. Vila nu aparea in acte si a putut fi luata in evidenta, abia dupa ce s-a descoperit existenta ei pe Google Steet View.

Autoritatile fiscale din Lituania au creat si o aplicatie iPhone, prin care cetatenii pot trimite mesaje cu ceea ce considera ca poate fi o forma de evaziune fiscala. Peste 2.500 de persoane au transmis informatii in cursul anului trecut, ajutand statul sa recupereze peste 3 milioane dolari.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus