Liderii G8 au agreat masuri pentru combaterea evaziunii fiscale

Statele dezvoltate membre ale grupului G8 au ajuns la un acord pentru combaterea evaziunii fiscale. In acest scop, guvernele isi vor furniza reciproc informatii cu privire la afacerile rezidentilor.


Masurile sunt concepute pentru a combate atat evaziunea fiscala, cat si evitarea platii de taxe de catre marile corporatii. Acestea se folosesc de diverse portite legale sau de paradisuri fiscale, pentru a nu plati impozite.

S-a agreat ca multinationalele sa informeze autoritatile fiscale despre impozitele platite si tara unde ele au fost achitate. Procedura a fost agreata dupa ce guvernele occidentale au sesizat ca multinationale, precum Google, Starbucks, Apple sau Amazon, si-au minimizat taxele datorate.

De asemenea, companiile miniere au fost avute in vedere, in mod special. Acestea au conceput structuri complexe de holdinguri, inregistrate in Olanda si Elvetia, pentru a evita plata taxelor in tarile in curs de dezvoltare, de unde extrag materia prima.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus