Letonia primeste aprobarea Comisiei Europene pentru aderarea la zona euro

Letonia a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014, statul baltic atingand un grad ridicat de convergenta economica.


“Experienta Letoniei arata ca o tara poate depasi cu succes dezechilibrele macroeconomice, indiferente de serveritatea lor, pentru a deveni mai puternica. Dupa recesiunea adanca din 2008-2009, Letonia a luat actiuni politice decisive, sustinute printr-un program de asistenta financiara condus de FMI si Comisia Europeana, care au imbunatatit flexibilitatea si capacitatea de ajustare a economiei in cadrul general al UE, pentru o crestere de durata si echilibrata”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene”, Oli Rehn.

Eforturile Letoniei se vad in prezent, fiind tara cu cea mai mare crestere economica din UE. Aderarea la zona euro a Letoniei este, totodata, un semnal de incredere in moneda unica.

Decizia finala pentru aprobarea aderarii Letonei va fi luata de Consiliul Ecofin in iulie 2013. Pana atunci mai trebuie ca Parlamentul European sa isi exprime o opinie, ca ministrii de finante ai zonei euro sa dea o recomandare favorabila si ca subiectul sa fie discutat de sefii de state ai UE, la intalnirea din 27-28 iunie 2013.

Letonia va fi al 18-lea stat membru al zonei euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus