Letonia primeste aprobarea Comisiei Europene pentru aderarea la zona euro

Letonia a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014, statul baltic atingand un grad ridicat de convergenta economica.


“Experienta Letoniei arata ca o tara poate depasi cu succes dezechilibrele macroeconomice, indiferente de serveritatea lor, pentru a deveni mai puternica. Dupa recesiunea adanca din 2008-2009, Letonia a luat actiuni politice decisive, sustinute printr-un program de asistenta financiara condus de FMI si Comisia Europeana, care au imbunatatit flexibilitatea si capacitatea de ajustare a economiei in cadrul general al UE, pentru o crestere de durata si echilibrata”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene”, Oli Rehn.

Eforturile Letoniei se vad in prezent, fiind tara cu cea mai mare crestere economica din UE. Aderarea la zona euro a Letoniei este, totodata, un semnal de incredere in moneda unica.

Decizia finala pentru aprobarea aderarii Letonei va fi luata de Consiliul Ecofin in iulie 2013. Pana atunci mai trebuie ca Parlamentul European sa isi exprime o opinie, ca ministrii de finante ai zonei euro sa dea o recomandare favorabila si ca subiectul sa fie discutat de sefii de state ai UE, la intalnirea din 27-28 iunie 2013.

Letonia va fi al 18-lea stat membru al zonei euro.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus