Letonia primeste aprobarea Comisiei Europene pentru aderarea la zona euro

Letonia a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014, statul baltic atingand un grad ridicat de convergenta economica.


“Experienta Letoniei arata ca o tara poate depasi cu succes dezechilibrele macroeconomice, indiferente de serveritatea lor, pentru a deveni mai puternica. Dupa recesiunea adanca din 2008-2009, Letonia a luat actiuni politice decisive, sustinute printr-un program de asistenta financiara condus de FMI si Comisia Europeana, care au imbunatatit flexibilitatea si capacitatea de ajustare a economiei in cadrul general al UE, pentru o crestere de durata si echilibrata”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene”, Oli Rehn.

Eforturile Letoniei se vad in prezent, fiind tara cu cea mai mare crestere economica din UE. Aderarea la zona euro a Letoniei este, totodata, un semnal de incredere in moneda unica.

Decizia finala pentru aprobarea aderarii Letonei va fi luata de Consiliul Ecofin in iulie 2013. Pana atunci mai trebuie ca Parlamentul European sa isi exprime o opinie, ca ministrii de finante ai zonei euro sa dea o recomandare favorabila si ca subiectul sa fie discutat de sefii de state ai UE, la intalnirea din 27-28 iunie 2013.

Letonia va fi al 18-lea stat membru al zonei euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus