Letonia primeste aprobarea Comisiei Europene pentru aderarea la zona euro

Letonia a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014, statul baltic atingand un grad ridicat de convergenta economica.


“Experienta Letoniei arata ca o tara poate depasi cu succes dezechilibrele macroeconomice, indiferente de serveritatea lor, pentru a deveni mai puternica. Dupa recesiunea adanca din 2008-2009, Letonia a luat actiuni politice decisive, sustinute printr-un program de asistenta financiara condus de FMI si Comisia Europeana, care au imbunatatit flexibilitatea si capacitatea de ajustare a economiei in cadrul general al UE, pentru o crestere de durata si echilibrata”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene”, Oli Rehn.

Eforturile Letoniei se vad in prezent, fiind tara cu cea mai mare crestere economica din UE. Aderarea la zona euro a Letoniei este, totodata, un semnal de incredere in moneda unica.

Decizia finala pentru aprobarea aderarii Letonei va fi luata de Consiliul Ecofin in iulie 2013. Pana atunci mai trebuie ca Parlamentul European sa isi exprime o opinie, ca ministrii de finante ai zonei euro sa dea o recomandare favorabila si ca subiectul sa fie discutat de sefii de state ai UE, la intalnirea din 27-28 iunie 2013.

Letonia va fi al 18-lea stat membru al zonei euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus