La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte?  Pentru studenti, tarifele cresc.
     
In Capitala, o garsoniera se inchiriaza cu 240 de euro, in medie, cu 12 euro mai mult decat in vara anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit insa apartamentele cu doua camere, de la 320 de euro, anul trecut, la 350 de euro acum. Cele cu trei camere, in schimb, au ramas cam la acelasi nivel - 400 de euro pe luna, in medie.
 
Insa in cartierele marginase ale Bucurestiului se pot gasi si garsoniere la 200 de euro /luna, sau chiar mai jos. In schimb, in zonele centrale, sau in cazul dotarilor peste medie, chiria unei garsoniere poate ajunge la 300 de euro pe luna sau peste.
 
Tarifele sunt similare si in marile centre universitare, nemaiexistand diferente fata de cele din Capitala, asa cum se intampla in urma cu cativa ani.
 
In zonele exclusiviste, chiriile cresc exponential
 
Pentru cei care doresc, insa, sa inchirieze o locuinta in zonele exclusiviste din Capitala, lucrurile stau cu totul altfel. Astfel de locuinte s-au cautat, in prima parte a anului, mai mult decat celelate, iar tarifele de inchiriere sunt cu mult mai mari.
 
Astfel, in primul semestru din 2018, cele mai multe cereri de inchiriere pe segmentul locuintelor premium au fost pentru apartamente cu 3 camere, respectiv o treime din totalul tranzactiilor din zona de Centru - Nord a Bucurestiului, sustin reprezentantii grupului de firme imobiliare Nordis.
 
Chiriasii de lux cauta locuinte mari, complet mobilate, in zone premium, spre deosebire de studenti, care cauta locuinte mici, garsoniere sau apartamente cu 2 camere, ieftine, neavand pretentii la mobilier.
 
„Chiriile apartamentelor de lux au ramas la nivelul anului trecut. Apartamentele cu 3 camere sunt cele mai solicitate, urmate de vile, apartamente cu 2 camere, apoi cele cu 4 camere”, se arata intr-o analiza pe aceasta tema.

In ceea ce priveste durata inchirierii, un proces standard de inchiriere dureaza intre cateva zile si una-doua saptamani, in functie de tipul de proprietate cautat, buget si urgenta relocarii. In principiu, nefiind vorba de o decizie pe termen lung, chiriasii se hotarasc pentru o proprietate mai repede decat in cazul cumpararii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus