Isarescu: Reducerea impozitelor pare o solutie simpla, dar poate da gres

Relaxarea fiscala pare o solutie simpla de iesire din criza, insa daca guvernul nu are destula putere pentru a o sustine, in cel mult 6 luni va da gres, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.


“Ce poate fi mai grav pentru Romania decat sa lanseze o paleta de stimuli fiscali pe care nu o poate sustine. In mai putin de sase luni, nu va putea sa o finanteze”, a precizat Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

Reducerea CAS ar impulsiona investitiile in sectorul privat dar ar fi un minus pentru investitiile publice, in conditiile in care statul deja are in derulare o serie de proiecte importante.

“Orice investitie neterminata este o resursa imobilizata”, a mentionat Isarescu, oferind ca exemplu constructia de autostrazi.

Pe de alta parte, o problema vine din prisma “memoriei scurte” pe care societatea o are atunci cand vine vorba de crize. In urma cu 10 ani, pe Wall-Street un fond de investitii dadea faliment din aceleasi motive care au dus la problemele din 2008: “operatiuni derivative duse dincolo de orice extrema”.

Iar, daca avem lectii de invatat, acestea ar trebuie asimilate rapid, mai ales ca la nivel mondial se apropie perioade de alegeri, iar clasa politica ar trebui sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus