Isarescu: Reducerea impozitelor pare o solutie simpla, dar poate da gres

Relaxarea fiscala pare o solutie simpla de iesire din criza, insa daca guvernul nu are destula putere pentru a o sustine, in cel mult 6 luni va da gres, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.


“Ce poate fi mai grav pentru Romania decat sa lanseze o paleta de stimuli fiscali pe care nu o poate sustine. In mai putin de sase luni, nu va putea sa o finanteze”, a precizat Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

Reducerea CAS ar impulsiona investitiile in sectorul privat dar ar fi un minus pentru investitiile publice, in conditiile in care statul deja are in derulare o serie de proiecte importante.

“Orice investitie neterminata este o resursa imobilizata”, a mentionat Isarescu, oferind ca exemplu constructia de autostrazi.

Pe de alta parte, o problema vine din prisma “memoriei scurte” pe care societatea o are atunci cand vine vorba de crize. In urma cu 10 ani, pe Wall-Street un fond de investitii dadea faliment din aceleasi motive care au dus la problemele din 2008: “operatiuni derivative duse dincolo de orice extrema”.

Iar, daca avem lectii de invatat, acestea ar trebuie asimilate rapid, mai ales ca la nivel mondial se apropie perioade de alegeri, iar clasa politica ar trebui sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus