Inflatie peste asteptari in ianuarie! Ce se intampla cu dobanzile?

Nou semnal pentru cresterea dobanzilor! Inflatia anuala a ajuns la 4,3% in ianuarie 2018, in crestere cu un punct procentual fata de decembrie 2017. In aceste conditii, analistii sustin ca o majorare a dobanzilor in perioada urmatoare, dar si in 2019, este inevitabila.

In ultimul an, inflatia a crescut accelerat raportat la evolutia din ultimii ani, cand s-a plasat sub zero, in special din cauza reducerilor de taxe adoptate de autoritati.

In consecinta, si dobanzile s-au redus la minime istorice, insa din a doua parte a anului trecut au inceput sa urce accelerat pe fondul revenirii presiunilor inflationiste.

Pentru acest an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, insa pentru primul trimestru estimeaza ca indicatorul va depasi 5%.
 
Care va fi impactul asupra dobanzilor?

Avand in vedere cresterea inflatiei, banca centrala a decis majorarea dobanzii de politica monetara de doua ori in tot atatea luni, la 2,25% pe an, dupa ce indicatorul stagnase la 1,75% pentru mai bine de doi ani si jumatate.

Chiar si asa, analistii spun ca va mai fi nevoie de cateva majorari de dobanda, avand in vedere viteza de crestere a preturilor.

Economistii ING Bank se asteapta ca BNR sa creasca pana la 3,5% dobanda cheie pana la finele anului viitor si sa restranga treptat lichiditatea din piata, astfel incat rata Robor la 3 luni sa ajunga in proximitatea noii rate de politica monetara, respectiv cu aproape 1,5 puncte procentuale peste valoare curenta. Acestia estimeaza inca doua majorari de cate 0,25 puncte procentuale ale ratei cheie in acest an si trei in 2019.

Totodata, un sondaj in randul analistilor CFA Romania arata ca inflatia este asteptata, in medie, sa ajunga la 3,7% la finele anului.

La randul sau, UniCredit Bank estimeaza ca BNR va creste mai rapid dobanda cheie, cu inca trei pasi in acest an, astfel ca rata va ajunge la 3% la finele anului si va fi pastrata si in 2019. Banca prognozeaza o rata a inflatiei la 3,4% la finele lui 2018, respectiv la 3,2% la finele lui 2019 si o rata Robor la 3 luni de 3,05%, respectiv 3,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus