top banner

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

12 Septembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Foto: Unsplash.com

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.
Reducerea cu 0,1 punte procentuale a inflatiei in iulie fata de august, de la 15,1% la 15%, a marcat cateva modificari si asupra randmentelor din pietele financiare. 
Robor la 3 luni, un reper luat in calcul de cele mai multe banci pentru creditele mai vechi de luna mai 2019, a depasit 8% la inceputul lunii august si s-a mentinut peste 8% pana pe 11 august, cu un varf de 8,14%. Apoi, dupa comunicarea unei inflatii in scadere usoara, indicele s-a corectat pana la valoarea de 7,92% inregistrata pe 9 septembrie, inainte de aflarea datelor privind inflatia pe august. 
Acum, dupa un nou pas inainte al inflatiei, ne putem confrunta cu o reluare a cresterilor Robor care sa tina cont de noile realitati din piata.
Mai vizibila este scaderea randamentelor in ceea ce priveste titlurile de stat. Daca in august populatia avea acces la titluri cu randament de 8,25% la un an prin Trezorerii, emisiunea scoasa la vanzare la inceputul lunii septembrie marca o reducere cu 0,5 puncte procentuale a randamentului, la 7,75%. 
Similar, emisiunea Fidelis, cu titluri de stat listate la bursa, care este oferita investtorilor pana pe 16 septembrie, propune o dobanda de 8% la 3 ani fata de una de 8,6% cat era dobanda pentru titlurile Tezaur cu acceasi maturitate in urma cu 2 luni. 
Or, cu o inflatie revenita pe crestere, cei care vor sa cumpere titluri de stat vor fi mai putin entuziasti din octombrie daca randamentele nu se ajusteaza. 
Similar, bancile pot continua sa urce dobanzile la termen daca si statul isi reevalueaza emisiunile ajustand randamentele. 
Pentru a alege depozitul la termen cel mai avantajos folositi comparatoarele Conso. 
De avem iar preturi mai mari daca energia e plafonata la consumator?
Multi consumatori se pot intreaba de ce a revenit inflatia pe crestere in timp ce preturile la energie sunt plafonate la consumator (noua ordonanta ce reglementeaza acest aspect tocmai a prelungit aceste masuri pana in toamna anului viitor) daca energia era cauza principala a urcarii preturilor? De ce nu se resimte efectul de baza?
Raspunsul simplu este ca preturile la energia electrica si gaze sunt plafonate la consumator dar nu sunt plafonate la majoritatea producatorilor; in plus, multe produse vin din import. 
Cu alte cuvinte, desi consumatorul nu plateste mai mult pentru energie in aceasta perioada, preturile mari pentru energie raman la producatorii de bunuri si servicii iar acestia incep sa le transfere tot mai vizibil in preturile de vanzare catre clienti. 
In acest mod, pana nu vom vea o scadere a preturilor si pentru producatori inflatia se va mentine ridicata. 
Ramane de vazut care vor fi efectele planului de masuri gandit la nivelul UE pentru a combate criza din energie si cum se vor implementa in lunile urmatoare. 
Topul cresterilor de preturi in august 2022 fata de august 2021
Loc Produs Evolutie pret (%)
1 Gaze naturale 70
2 Cartofi 54
3 Ulei 49
4 Faina 34
5 Combustibili 31
6 Malai 31
7 Zahar 30

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Reducerea inflatiei, o poveste de succes abia din primavara

Reducerea inflatiei, o poveste de succes abia din primavara

Noul puseu inflationist se bazeaza pe inflatia zero din noiembrie 2021, iar din ianuarie am putea vedea influenta majorarilor de salarii si pensii. Eforturile debitorilor se pot prelungi cu cateva luni, la fel ofertele bune pentru deponenti.

13 Dec 2022 | Banii si economia
Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Atat energia electrica cat si gazele naturale s-au departat semnificativ de maximele istorice, dovada a scaderii cererii din industrie, a programelor de economisire si temperarii elanului speculativ.

19 Oct 2022 | Banii si economia
Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul