Inflatia din Romania a intrat in randul lumii

Dupa ce timp de 20 ani preturile au crescut necontrolat in Romania, inflatia de la noi a intrat in sfarsit in randul lumii, potrivit celor mai recente date Eurostat.


La sfarsitul lui septembrie 2011, rata anuala a inflatiei a coborat la 3,5%, fiind cu numai 0,2 puncte procentuale peste media Uniunii Europene.

Astfel, romanii se bucura in prezent o stabilitate a preturilor similara cu cea din Franta (2,4%), Germania (2,9%) sau Italia (3,6%).

Dupa ce multa vreme am fost codasii Europei la acest capitol, in prezent, am ajuns chiar si in situatia ca alte state membre sa inregistreze cresteri de preturi mai mari decat la noi. De exemplu, rata inflatiei in Austria era de 4%, iar in Slovacia - de 4,4%.

Stabilitatea preturilor creeaza premisele ca ratele dobanzilor in lei sa se reduca in timp, ceea ce inseamna costuri mai mici la creditele in moneda nationala, dar si castiguri mai reduse la depozite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus