Inflatia din Romania a intrat in randul lumii

Dupa ce timp de 20 ani preturile au crescut necontrolat in Romania, inflatia de la noi a intrat in sfarsit in randul lumii, potrivit celor mai recente date Eurostat.


La sfarsitul lui septembrie 2011, rata anuala a inflatiei a coborat la 3,5%, fiind cu numai 0,2 puncte procentuale peste media Uniunii Europene.

Astfel, romanii se bucura in prezent o stabilitate a preturilor similara cu cea din Franta (2,4%), Germania (2,9%) sau Italia (3,6%).

Dupa ce multa vreme am fost codasii Europei la acest capitol, in prezent, am ajuns chiar si in situatia ca alte state membre sa inregistreze cresteri de preturi mai mari decat la noi. De exemplu, rata inflatiei in Austria era de 4%, iar in Slovacia - de 4,4%.

Stabilitatea preturilor creeaza premisele ca ratele dobanzilor in lei sa se reduca in timp, ceea ce inseamna costuri mai mici la creditele in moneda nationala, dar si castiguri mai reduse la depozite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus