Inflatia anuala scade la 3,67% in august

Rata anuala a inflatiei si-a mentinut tendinta descendenta si a ajuns la 3,67% in luna august 2013, dupa ce preturile la produsele alimentare au scazut pentru a doua luna consecutiv.

In ansamblu, preturile au scazut cu 0,2% in luna august, dupa ce in iulie 2013, am asistat la o reducere cu inca 0,36%. In ambele cazuri, tendinta a fost imprimata de factori sezonieri: productia agricola buna a condus la ieftinirea alimentelor (in special, legume si fructe).

Conform prognozelor BNR, rata inflatiei este de asteptat sa coboare pana la 3% in perioada urmatoare, foarte aproape de tinta de inflatie de 2,5%, stabilita pentru 2013. Inflatia s-ar putea stabiliza in urmatorii ani aproape de 3% pe an (cu 1 pp mai mult decat tinta din zona euro), daca politica monetara a BNR va avea rezultatele scontate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus