Inflatia anuala scade la 3,67% in august

Rata anuala a inflatiei si-a mentinut tendinta descendenta si a ajuns la 3,67% in luna august 2013, dupa ce preturile la produsele alimentare au scazut pentru a doua luna consecutiv.

In ansamblu, preturile au scazut cu 0,2% in luna august, dupa ce in iulie 2013, am asistat la o reducere cu inca 0,36%. In ambele cazuri, tendinta a fost imprimata de factori sezonieri: productia agricola buna a condus la ieftinirea alimentelor (in special, legume si fructe).

Conform prognozelor BNR, rata inflatiei este de asteptat sa coboare pana la 3% in perioada urmatoare, foarte aproape de tinta de inflatie de 2,5%, stabilita pentru 2013. Inflatia s-ar putea stabiliza in urmatorii ani aproape de 3% pe an (cu 1 pp mai mult decat tinta din zona euro), daca politica monetara a BNR va avea rezultatele scontate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus