Inflatia anuala scade la 3,67% in august

Rata anuala a inflatiei si-a mentinut tendinta descendenta si a ajuns la 3,67% in luna august 2013, dupa ce preturile la produsele alimentare au scazut pentru a doua luna consecutiv.

In ansamblu, preturile au scazut cu 0,2% in luna august, dupa ce in iulie 2013, am asistat la o reducere cu inca 0,36%. In ambele cazuri, tendinta a fost imprimata de factori sezonieri: productia agricola buna a condus la ieftinirea alimentelor (in special, legume si fructe).

Conform prognozelor BNR, rata inflatiei este de asteptat sa coboare pana la 3% in perioada urmatoare, foarte aproape de tinta de inflatie de 2,5%, stabilita pentru 2013. Inflatia s-ar putea stabiliza in urmatorii ani aproape de 3% pe an (cu 1 pp mai mult decat tinta din zona euro), daca politica monetara a BNR va avea rezultatele scontate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus