Inflatia anuala a scazut la 4,4% in iulie

Rata inflatiei (cumulata pe ultimele 12 luni) a ajuns la 4,4% in luna iulie, in scadere cu aproape 1 punct procentual fata de luna anterioara.


Evolutia a fost influentata puternic de faptul ca preturile au scazut, in medie, cu 1,6% in luna iulie, conform ultimelor date publicate de INS. Rolul principal l-au avut marfurile alimentare, deoarece s-au consemnat reduceri de preturi la legume, ulei  si zahar (-5%).

Pe parcursul acestui an, rata inflatiei a avut o tendinta descrescatoare, ceea ce a permis scaderea dobanzilor in lei. Dobanda de politica monetara s-a diminuat de la 5,25% la inceputul lui 2013 la 4,5% in prezent.

Conform proiectiei BNR, rata inflatiei este de asteptat sa coboare la 3,1% la sfarsitul lui 2013, ceea ce ar putea favoriza noi reduceri de dobanda.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus