Inflatia anuala a coborat sub 2,5%

Rata inflatiei isi continua tendinta de scadere, ajungand la numai 2,4% in martie 2012. Nivelul reprezinta un nou minim pentru perioada de dupa 1990.


Calmarea presiunilor inflationiste reprezinta un aspect pozitiv pentru economie, deoarece permite ca dobanzile in lei sa coboare.

Banca Nationala a scazut dobanda de politica monetare in 3 randuri de la inceputul acestui an cu cate 0,25 puncte procentuale. In prezent, dobanda cheie este de 5,25%.

Aceeasi directie au avut-o si dobanzile interbancare la lei (ratele Robor), care sunt folosite de banci pentru actualizarea dobanzilor la creditele pentru populatie.

Indicele Robor la 3 luni a coborat in acest an de la 6% la 4,3%, iar Robor la 6 luni -  de la 6,5% la 5%. Prin urmare, multi clienti vor plati rate mai mici la imprumuturi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus