Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Incasari mai mari din TVA mai mic


Incasarile din TVA in iunie, prima luna de aplicare a cotei reduse de 9% la alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica, sunt peste cele din mai cand cota la alimente era de 24%. Potrivit datelor Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), incasarile din TVA au fost, in primul semestru, de 29,2 miliarde de lei.


Suma este cu 4,5 miliarde de lei ( 18,3%) mai mare decat incasarile din perioada similara a anului 2014.

In primele cinci luni, incasarile din TVA au fost de 24,1 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca, in iunie, au intrat in buget din taxa pe valoare adaugata 5,1 miliarde de lei, fata de 4,4 miliarde de lei in luna mai.

Pe total, ANAF a incasat, in primul semestru al acestui an, venituri de 96,07 miliarde de lei, in crestere cu 4,8% fata de programul bugetat si cu 8,82% mai mult decat in perioada similara a anului 2014.

Astfel, in primul semestru din 2015, ANAF a colectat cu 4,37 miliarde de lei peste programul de incasari prevazut in legea bugetara si cu 7,78 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Urmarind structura pe bugete, in primul semestru al anului, la bugetul de stat s-au incasat 67,3 miliarde de lei, cu 7,98 miliarde de lei (13,5 %) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 si cu 6,5% peste programul de incasari.

Din impozitul pe profit s-au incasat  6,82 miliarde de lei, cu 740,24 milioane de lei ( 12,2%) mai mult decat in 2014 si cu 7,65% mai mult decat suma programata.

Incasarile din impozitul pe venit au fost de 12,9 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde de lei ( 14,2%) mai mult decat in 2014 si cu 4% peste nivelul estimat.

In domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent, incasarile au fost mai mari cu 9,3%, ajungand, in primele sase luni din acest an, la 12,04 milioane de lei, cu 0,1% peste sumele programate.

Incasarile la capitolul „rest venituri” au fost mai mari cu 175,41 milioane de lei (3%) fata de cele din aceeasi perioada a anului 2014, si s-au situat la 6,11 miliarde de lei, cu 8,1% peste program.


Distribuie articolul
Alte articole

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

Citeste mai mult
La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.

Citeste mai mult

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.

Citeste mai mult

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Citeste mai mult