top banner

Inca un pas catre eliminarea secretului bancar

28 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie cu privire la  acordul dintre Uniunea Europeanan si Elvetia pentru ca evazionistii sa nu mai poata ascunde banii astfel obtinuti in banci elvetiene. Conform acordului, UE si Elvetia vor face schimb de informatii in mod automat cu privire la conturile bancare ale rezidentilor incepand din 2018.
"Nu vom tolera ca persoanele fizice sau companiile sa isi ascunda activele in scopul de a evita plata impozitelor. Atunci cand contribuabilii comit o frauda fiscala, ei iau bani de la cheltuielile pentru scoli si asistenta medicala. Eliminarea secretul bancar este un pas foarte important in aceasta lupta impotriva fraudei fiscale si pentru corectitudine fiscala", a declarat raportorul european, Jeppe Kofod.
Rezolutia PE a fost adoptata de 593 de voturi pentru, 37 impotriva si 58 de abtineri, se arata intr-un comunicat al institutiei.
UE si Elvetia au semnat un acord in mai 2015 pentru combaterea fraudei si a evaziunii fiscale. Acordul prevede schimbul de informatii cu privire nu numai la venituri, respectiv dobanzi si dividende, dar si la soldul conturilor si la veniturile obtinute din vanzarea de active financiare.
Elvetia a dat asigurari ca va aplica masuri mai stricte in aceste cazuri, echivalente cu cele in vigoare in UE incepand din martie 2014. De asemenea, acordul respecta reglementarile globale promovate de OECD privind schimbul automat de informatii financiare.
In baza acordului, administratiile fiscale din statele membre si din Elvetia vor putea sa identifice in mod corect si fara echivoc contribuabilii in cauza, sa administreze si sa puna in aplicare reglementarile fiscale transfrontaliere, sa evalueze probabilitatea comiterii evaziunii fiscale si sa evite investigatii suplimentare inutile.
Acordul urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar consultarea PE era necesara in acest sens. De asemenea, acordul trebuie ratificat de catre Parlamentul Elvetiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul