Inca un pas catre eliminarea secretului bancar

Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie cu privire la  acordul dintre Uniunea Europeanan si Elvetia pentru ca evazionistii sa nu mai poata ascunde banii astfel obtinuti in banci elvetiene. Conform acordului, UE si Elvetia vor face schimb de informatii in mod automat cu privire la conturile bancare ale rezidentilor incepand din 2018.

"Nu vom tolera ca persoanele fizice sau companiile sa isi ascunda activele in scopul de a evita plata impozitelor. Atunci cand contribuabilii comit o frauda fiscala, ei iau bani de la cheltuielile pentru scoli si asistenta medicala. Eliminarea secretul bancar este un pas foarte important in aceasta lupta impotriva fraudei fiscale si pentru corectitudine fiscala", a declarat raportorul european, Jeppe Kofod.

Rezolutia PE a fost adoptata de 593 de voturi pentru, 37 impotriva si 58 de abtineri, se arata intr-un comunicat al institutiei.

UE si Elvetia au semnat un acord in mai 2015 pentru combaterea fraudei si a evaziunii fiscale. Acordul prevede schimbul de informatii cu privire nu numai la venituri, respectiv dobanzi si dividende, dar si la soldul conturilor si la veniturile obtinute din vanzarea de active financiare.

Elvetia a dat asigurari ca va aplica masuri mai stricte in aceste cazuri, echivalente cu cele in vigoare in UE incepand din martie 2014. De asemenea, acordul respecta reglementarile globale promovate de OECD privind schimbul automat de informatii financiare.

In baza acordului, administratiile fiscale din statele membre si din Elvetia vor putea sa identifice in mod corect si fara echivoc contribuabilii in cauza, sa administreze si sa puna in aplicare reglementarile fiscale transfrontaliere, sa evalueze probabilitatea comiterii evaziunii fiscale si sa evite investigatii suplimentare inutile.

Acordul urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar consultarea PE era necesara in acest sens. De asemenea, acordul trebuie ratificat de catre Parlamentul Elvetiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus