Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Inca un pas catre eliminarea secretului bancar


Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie cu privire la  acordul dintre Uniunea Europeanan si Elvetia pentru ca evazionistii sa nu mai poata ascunde banii astfel obtinuti in banci elvetiene. Conform acordului, UE si Elvetia vor face schimb de informatii in mod automat cu privire la conturile bancare ale rezidentilor incepand din 2018.

"Nu vom tolera ca persoanele fizice sau companiile sa isi ascunda activele in scopul de a evita plata impozitelor. Atunci cand contribuabilii comit o frauda fiscala, ei iau bani de la cheltuielile pentru scoli si asistenta medicala. Eliminarea secretul bancar este un pas foarte important in aceasta lupta impotriva fraudei fiscale si pentru corectitudine fiscala", a declarat raportorul european, Jeppe Kofod.

Rezolutia PE a fost adoptata de 593 de voturi pentru, 37 impotriva si 58 de abtineri, se arata intr-un comunicat al institutiei.

UE si Elvetia au semnat un acord in mai 2015 pentru combaterea fraudei si a evaziunii fiscale. Acordul prevede schimbul de informatii cu privire nu numai la venituri, respectiv dobanzi si dividende, dar si la soldul conturilor si la veniturile obtinute din vanzarea de active financiare.

Elvetia a dat asigurari ca va aplica masuri mai stricte in aceste cazuri, echivalente cu cele in vigoare in UE incepand din martie 2014. De asemenea, acordul respecta reglementarile globale promovate de OECD privind schimbul automat de informatii financiare.

In baza acordului, administratiile fiscale din statele membre si din Elvetia vor putea sa identifice in mod corect si fara echivoc contribuabilii in cauza, sa administreze si sa puna in aplicare reglementarile fiscale transfrontaliere, sa evalueze probabilitatea comiterii evaziunii fiscale si sa evite investigatii suplimentare inutile.

Acordul urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar consultarea PE era necesara in acest sens. De asemenea, acordul trebuie ratificat de catre Parlamentul Elvetiei.


Distribuie articolul
Alte articole

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.

Citeste mai mult

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.

Citeste mai mult

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Citeste mai mult

Atentie la site-urile care ofera carduri cadou!

Inventivitatea infractorilor cibernetici pare a nu avea limite! In timp ce industria de securitate cibernetica si autoritatile din intreaga lume cauta modalitati sa protejeze utilizatorii, infractorii gasesc mereu noi metode de fraudare. Cardurile cadou reprezinta o noua modalitate de furt de date personale, avertizeaza specialistii in domeniu.

Citeste mai mult