Inca un pas catre eliminarea secretului bancar

Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie cu privire la  acordul dintre Uniunea Europeanan si Elvetia pentru ca evazionistii sa nu mai poata ascunde banii astfel obtinuti in banci elvetiene. Conform acordului, UE si Elvetia vor face schimb de informatii in mod automat cu privire la conturile bancare ale rezidentilor incepand din 2018.

"Nu vom tolera ca persoanele fizice sau companiile sa isi ascunda activele in scopul de a evita plata impozitelor. Atunci cand contribuabilii comit o frauda fiscala, ei iau bani de la cheltuielile pentru scoli si asistenta medicala. Eliminarea secretul bancar este un pas foarte important in aceasta lupta impotriva fraudei fiscale si pentru corectitudine fiscala", a declarat raportorul european, Jeppe Kofod.

Rezolutia PE a fost adoptata de 593 de voturi pentru, 37 impotriva si 58 de abtineri, se arata intr-un comunicat al institutiei.

UE si Elvetia au semnat un acord in mai 2015 pentru combaterea fraudei si a evaziunii fiscale. Acordul prevede schimbul de informatii cu privire nu numai la venituri, respectiv dobanzi si dividende, dar si la soldul conturilor si la veniturile obtinute din vanzarea de active financiare.

Elvetia a dat asigurari ca va aplica masuri mai stricte in aceste cazuri, echivalente cu cele in vigoare in UE incepand din martie 2014. De asemenea, acordul respecta reglementarile globale promovate de OECD privind schimbul automat de informatii financiare.

In baza acordului, administratiile fiscale din statele membre si din Elvetia vor putea sa identifice in mod corect si fara echivoc contribuabilii in cauza, sa administreze si sa puna in aplicare reglementarile fiscale transfrontaliere, sa evalueze probabilitatea comiterii evaziunii fiscale si sa evite investigatii suplimentare inutile.

Acordul urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar consultarea PE era necesara in acest sens. De asemenea, acordul trebuie ratificat de catre Parlamentul Elvetiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus