Guvernul obliga ASF si ANCOM sa finanteze sanatatea cu 80% din excedentul anual.

Fondul asigurarilor de sanatate va fi finantat si cu echivalentul a 80% din excedentul anual al Autoritatii de Supraveghere Financiara si al Autoritatii pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, pentru acest an baza de calcul incluzand si excedentul ramas neutilizat din anii anteriori.

Sumele astfel colectate vor trebui virate intr-un cont distinct de venituri al bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in termen de 20 de zile calendaristice de la data depunerii situatiilor financiare anuale. "In anul 2015, aceste sume se cuprind in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cu ocazia primei rectificari bugetare", se arata intr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern.

Banii astfel colectati vor fi folositi pentru asigurarea sumelor necesare accesului asiguratilor la medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si pentru unele servicii medicale.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost infiintata prin preluarea atributiilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a fost formata prin comasarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

In iunie 2013, Guvernul a decis ca ASF va trebui sa vireze la buget 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului, pana la termenul stabilit pentru depunerea situatiilor financiare anuale.
Legea initiala permitea ASF sa reporteze intregul excedent ca sursa de finantare in anul urmator.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus