Guvernul nu isi permite sa finanteze un deficit bugetar prea mare

Noul guvern se loveste de aceleasi restricii bugetare ca si cele anterioare, neputand finanta un deficit mai ridicat decat la costuri mari si in conditii dificile, arata un raport Raiffeisen Research.


“Spatiul de manevra pentru ca guvernul sa imprumute noi fonduri atat de pe piata interna cat si externa nu este prea mare (in conditii rezonabile de cost). Cum revenirea economiei are loc foarte incet, imbunatatirea colectarii veniturilor va fi lenta in urmatoarele trimestre”, se mentioneaza in raport.

In aceste conditii, analistii Raiffeisen recomanda o prudenta crescuta in zona cheltuielilor guvernamentale.

Dupa primele 4 luni din acest an, cheltuielile bugetare s-au majorat insa cu 7,9%, in timp ce veniturile au avansat mai lent (+7,4%). Acest lucru a facut ca deficitul bugetar sa ajunga la 0,83% din PIB la sfarsitul lui aprilie 2012, fata de 0,75% din PIB in perioada similara din 2011.

Pentru acest an, obiectivul pentru deficitul bugetar a fost majorat de noul guvern la 2,2% din PIB fata de 1,9%, cat era programat anterior. Cresterea a fost cauzata pentru a permite majorarea salariilor bugetarilor cu 8% incepand din iunie 2012 si pentru restituirea partiala a contributiilor sociale platite de pensionari in perioada ianuarie 2011-aprilie 2012.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus