Guvernul a primit din partea FMI prelungirea cu 3 luni a evaluarii progreselor inregistrate

FMI a fost de acord sa ofere guvernului o perioada suplimentara de 3 luni, pana la finalizarea celei de a sasea evaluari a acordului in vigoare.


“Guvernul ia masuri pentru a-si atinge tintele. Mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sunt seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Tehnic, in momentul de fata, Romania nu se incadreaza nici in termeni acordului, dar nu se afla nici in afara acestora. Evaluarea nu poate fi realizata decat de directorii FMI iar, in acest caz, boardul FMI va lua decizia in iunie, pentru a acorda un ragaz de 3 luni guvernului.

Pana atunci, nu se va pune la dispozitia Romaniei o noua transa din acord dar acest lucru nu are impact de moment, deoarece Romania nu are nevoie in prezent de respectivele disponibilitati.

Prelungirea a fost acordata deoarece s-a considerat ca progresul in reformele structurale a fost dificil de realizat.

In 2012 economia Romaniei a stagnat iar in 2013 prognoza FMI este de doar 1,5%. De asemenea, chiar daca bugetul pe 2013 este considerat echilibrat iar inflatia a scazut, aceste aspecte nu sunt suficiente.

“Guvernul trebuie sa urgenteze absorbtia fondurilor europene si sa prioritizeze investitiile. Dar nu te poti baza pe aceasta masura, pentru ca in trecut am fost dezamagiti”, a declarat Erik de Vrijer.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus