Guvernul a primit din partea FMI prelungirea cu 3 luni a evaluarii progreselor inregistrate

FMI a fost de acord sa ofere guvernului o perioada suplimentara de 3 luni, pana la finalizarea celei de a sasea evaluari a acordului in vigoare.


“Guvernul ia masuri pentru a-si atinge tintele. Mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sunt seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Tehnic, in momentul de fata, Romania nu se incadreaza nici in termeni acordului, dar nu se afla nici in afara acestora. Evaluarea nu poate fi realizata decat de directorii FMI iar, in acest caz, boardul FMI va lua decizia in iunie, pentru a acorda un ragaz de 3 luni guvernului.

Pana atunci, nu se va pune la dispozitia Romaniei o noua transa din acord dar acest lucru nu are impact de moment, deoarece Romania nu are nevoie in prezent de respectivele disponibilitati.

Prelungirea a fost acordata deoarece s-a considerat ca progresul in reformele structurale a fost dificil de realizat.

In 2012 economia Romaniei a stagnat iar in 2013 prognoza FMI este de doar 1,5%. De asemenea, chiar daca bugetul pe 2013 este considerat echilibrat iar inflatia a scazut, aceste aspecte nu sunt suficiente.

“Guvernul trebuie sa urgenteze absorbtia fondurilor europene si sa prioritizeze investitiile. Dar nu te poti baza pe aceasta masura, pentru ca in trecut am fost dezamagiti”, a declarat Erik de Vrijer.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus