Guvernul a primit din partea FMI prelungirea cu 3 luni a evaluarii progreselor inregistrate

FMI a fost de acord sa ofere guvernului o perioada suplimentara de 3 luni, pana la finalizarea celei de a sasea evaluari a acordului in vigoare.


“Guvernul ia masuri pentru a-si atinge tintele. Mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sunt seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Tehnic, in momentul de fata, Romania nu se incadreaza nici in termeni acordului, dar nu se afla nici in afara acestora. Evaluarea nu poate fi realizata decat de directorii FMI iar, in acest caz, boardul FMI va lua decizia in iunie, pentru a acorda un ragaz de 3 luni guvernului.

Pana atunci, nu se va pune la dispozitia Romaniei o noua transa din acord dar acest lucru nu are impact de moment, deoarece Romania nu are nevoie in prezent de respectivele disponibilitati.

Prelungirea a fost acordata deoarece s-a considerat ca progresul in reformele structurale a fost dificil de realizat.

In 2012 economia Romaniei a stagnat iar in 2013 prognoza FMI este de doar 1,5%. De asemenea, chiar daca bugetul pe 2013 este considerat echilibrat iar inflatia a scazut, aceste aspecte nu sunt suficiente.

“Guvernul trebuie sa urgenteze absorbtia fondurilor europene si sa prioritizeze investitiile. Dar nu te poti baza pe aceasta masura, pentru ca in trecut am fost dezamagiti”, a declarat Erik de Vrijer.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus