Guvernul a primit din partea FMI prelungirea cu 3 luni a evaluarii progreselor inregistrate

FMI a fost de acord sa ofere guvernului o perioada suplimentara de 3 luni, pana la finalizarea celei de a sasea evaluari a acordului in vigoare.


“Guvernul ia masuri pentru a-si atinge tintele. Mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sunt seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Tehnic, in momentul de fata, Romania nu se incadreaza nici in termeni acordului, dar nu se afla nici in afara acestora. Evaluarea nu poate fi realizata decat de directorii FMI iar, in acest caz, boardul FMI va lua decizia in iunie, pentru a acorda un ragaz de 3 luni guvernului.

Pana atunci, nu se va pune la dispozitia Romaniei o noua transa din acord dar acest lucru nu are impact de moment, deoarece Romania nu are nevoie in prezent de respectivele disponibilitati.

Prelungirea a fost acordata deoarece s-a considerat ca progresul in reformele structurale a fost dificil de realizat.

In 2012 economia Romaniei a stagnat iar in 2013 prognoza FMI este de doar 1,5%. De asemenea, chiar daca bugetul pe 2013 este considerat echilibrat iar inflatia a scazut, aceste aspecte nu sunt suficiente.

“Guvernul trebuie sa urgenteze absorbtia fondurilor europene si sa prioritizeze investitiile. Dar nu te poti baza pe aceasta masura, pentru ca in trecut am fost dezamagiti”, a declarat Erik de Vrijer.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus