Grecii vor decide prin referendum daca accepta noi masuri de austeritate

Guvernul grec a aprobat propunerea premierului privind realizarea unui referendum prin care populatia poate sa refuze planul de salvare a Greciei propus de puterile zonei euro.


Propunerea premierului Giorgios Papandreou a socat pietele financiare si a dus la o scadere puternica pe bursele europene. Daca populatia respinge planul de salvare propus de liderii europeni, intrarea in faliment a Greciei este considerata aproape sigura.

Daca acest lucru se va intampla, este foarte probabil ca Grecia sa fie exclusa din zona euro si sa se intoarca la moneda proprie.

Situatia este cu atat mai critica cu cat populatia pare a sustine respingerea ajutorului european. Conform unui sondaj Reuters, peste 60% din populatie considera ca pachetul financiar propus Greciei ar avea efecte negative si ar transfera prea mult control asupra politicii bugetare a tarii catre FMI si UE.

De altfel, aceasta nu este prima data cat statul elen se confrunta cu o astfel de situatie. In 1932, Grecia a stopat plata datoriei externe, tot ca urmare a unui referendum, insa decizia de la momentul respectiv a tinut Grecia in default timp de 32 ani.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus