Grecii vor decide prin referendum daca accepta noi masuri de austeritate

Guvernul grec a aprobat propunerea premierului privind realizarea unui referendum prin care populatia poate sa refuze planul de salvare a Greciei propus de puterile zonei euro.


Propunerea premierului Giorgios Papandreou a socat pietele financiare si a dus la o scadere puternica pe bursele europene. Daca populatia respinge planul de salvare propus de liderii europeni, intrarea in faliment a Greciei este considerata aproape sigura.

Daca acest lucru se va intampla, este foarte probabil ca Grecia sa fie exclusa din zona euro si sa se intoarca la moneda proprie.

Situatia este cu atat mai critica cu cat populatia pare a sustine respingerea ajutorului european. Conform unui sondaj Reuters, peste 60% din populatie considera ca pachetul financiar propus Greciei ar avea efecte negative si ar transfera prea mult control asupra politicii bugetare a tarii catre FMI si UE.

De altfel, aceasta nu este prima data cat statul elen se confrunta cu o astfel de situatie. In 1932, Grecia a stopat plata datoriei externe, tot ca urmare a unui referendum, insa decizia de la momentul respectiv a tinut Grecia in default timp de 32 ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus