Grecii vor decide prin referendum daca accepta noi masuri de austeritate

Guvernul grec a aprobat propunerea premierului privind realizarea unui referendum prin care populatia poate sa refuze planul de salvare a Greciei propus de puterile zonei euro.


Propunerea premierului Giorgios Papandreou a socat pietele financiare si a dus la o scadere puternica pe bursele europene. Daca populatia respinge planul de salvare propus de liderii europeni, intrarea in faliment a Greciei este considerata aproape sigura.

Daca acest lucru se va intampla, este foarte probabil ca Grecia sa fie exclusa din zona euro si sa se intoarca la moneda proprie.

Situatia este cu atat mai critica cu cat populatia pare a sustine respingerea ajutorului european. Conform unui sondaj Reuters, peste 60% din populatie considera ca pachetul financiar propus Greciei ar avea efecte negative si ar transfera prea mult control asupra politicii bugetare a tarii catre FMI si UE.

De altfel, aceasta nu este prima data cat statul elen se confrunta cu o astfel de situatie. In 1932, Grecia a stopat plata datoriei externe, tot ca urmare a unui referendum, insa decizia de la momentul respectiv a tinut Grecia in default timp de 32 ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus