Grecii vor decide prin referendum daca accepta noi masuri de austeritate

Guvernul grec a aprobat propunerea premierului privind realizarea unui referendum prin care populatia poate sa refuze planul de salvare a Greciei propus de puterile zonei euro.


Propunerea premierului Giorgios Papandreou a socat pietele financiare si a dus la o scadere puternica pe bursele europene. Daca populatia respinge planul de salvare propus de liderii europeni, intrarea in faliment a Greciei este considerata aproape sigura.

Daca acest lucru se va intampla, este foarte probabil ca Grecia sa fie exclusa din zona euro si sa se intoarca la moneda proprie.

Situatia este cu atat mai critica cu cat populatia pare a sustine respingerea ajutorului european. Conform unui sondaj Reuters, peste 60% din populatie considera ca pachetul financiar propus Greciei ar avea efecte negative si ar transfera prea mult control asupra politicii bugetare a tarii catre FMI si UE.

De altfel, aceasta nu este prima data cat statul elen se confrunta cu o astfel de situatie. In 1932, Grecia a stopat plata datoriei externe, tot ca urmare a unui referendum, insa decizia de la momentul respectiv a tinut Grecia in default timp de 32 ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus