Grecii au votat in favoarea reformelor

Europa a respirat usurata cand rezultatele votului de duminica au indicat partidul de dreapta ca fiind alesul grecilor pentru guvernare.


Aceasta optiune se traduce prin disponibilitatea grecilor de a accepta reformele impuse de puterile zonei euro astfel incat tara lor sa poata pastra moneda unica si sa isi revina dupa starea economica apropiata de faliment in care ajunsese.

Procentul din voturi cu care partidul de dreapta, Noua Democratie,  a castigat este de aproape 30% in timp ce partidul de extrema stanga, Syriza, a cumulat 27% din voturi iar partidul socialist, Pasok, peste 12% din optiunile electoratului.

Rezultatul vine dupa o perioada de mai multe luni de incertitudine, caracterizat de caderi de guvern si manifestari violente din partea populatiei, care a respins masurile de austeritate impuse de conditiile imprumuturilor obtinute de Grecia de la institutiile internationale.  

Marile puteri europene au salutat deja rezultatele din Grecia si si-au aratat deja disponibilitatea de a asista tara in implementarea reformelor necesare.

Totodata, bursele europene au deschis sedinta pe crestere, cu cresteri ale principalilor indici cuprinse intre 1% si 2%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus