FMI: Supraveghetorii bancari trebuie sa fie vigilenti in aceasta perioada

Unul din principalele riscuri care se arata pentru bancile din Romania vine dinspre zona euro. In consecinta, oficialii FMI recomanda vigilenta supravegherii la nivel local.

“Riscurile in sistemul bancar, ce rezida din dificultatile altor zone din Europa, impun o vigilenta puternica in activitatea de supraveghere. Focusul trebuie concentrat pe monitorizarea si realizarea de planuri de urgenta, inclusiv proceduri pentru utilizatea noilor puteri , in vederea protejarii impotriva unei eventuale contagiuni”, a precizat David Lipton, directorul general adjunct al FMI.


Oficialii FMI au finalizat a treia misiune de evaluare din cadrul acordului stand-by semnat in martie 2011.
Acestia au salutat masurile luate de autoritati, dar au precizat ca, in ciuda scaderii inflatiei, politica monetara ar trebui sa ramana in zona precautiei in conditiile incertitudinilor actuale.

In urma evaluarii, FMI a deblocat o noua transa de 507 milioane euro, ce poate fi trasa in cazul in care Romania va avea nevoie de lichiditati. In total, linia de credit disponibila din partea FMI se ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus