FMI: Supraveghetorii bancari trebuie sa fie vigilenti in aceasta perioada

Unul din principalele riscuri care se arata pentru bancile din Romania vine dinspre zona euro. In consecinta, oficialii FMI recomanda vigilenta supravegherii la nivel local.

“Riscurile in sistemul bancar, ce rezida din dificultatile altor zone din Europa, impun o vigilenta puternica in activitatea de supraveghere. Focusul trebuie concentrat pe monitorizarea si realizarea de planuri de urgenta, inclusiv proceduri pentru utilizatea noilor puteri , in vederea protejarii impotriva unei eventuale contagiuni”, a precizat David Lipton, directorul general adjunct al FMI.


Oficialii FMI au finalizat a treia misiune de evaluare din cadrul acordului stand-by semnat in martie 2011.
Acestia au salutat masurile luate de autoritati, dar au precizat ca, in ciuda scaderii inflatiei, politica monetara ar trebui sa ramana in zona precautiei in conditiile incertitudinilor actuale.

In urma evaluarii, FMI a deblocat o noua transa de 507 milioane euro, ce poate fi trasa in cazul in care Romania va avea nevoie de lichiditati. In total, linia de credit disponibila din partea FMI se ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus