FMI: Bancile grecesti din Romania dispun de capital suficient

Bancile grecesti prezente in Romania dispun de suficient capital iar trendul de consolidare dat de fuziunea Alpha Bank si EFG Eurobank este binevenit, considera FMI.


“Bancile grecesti din Romania detin aproximativ 16% din totalul activelor bancare, se prezinta bine capitalizate, chiar daca ofera dobanzi la depozite mai mari decat media pietei”, precizeaza reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Conform acestora, BNR este pregatita sa ofere lichiditatea necesara pentru a impiedica segmentarea pe piata interbancara si va utiliza toate instrumentele necesare pentru a ridica increderea deponentilor in sistemul bancar.

“Capital suplimentar ar putea fi necesar in anumite situatii, ca urmare a supravegherii bancii centrale”, precizeaza oficialii FMI, dar bancile vizate reprezinta mai putin de 7% din piata.

In plus, FMI saluta trendul de consolidare a pietei, inceput prin fuziunea Alpha Bank si EFG Eurobank (Bancpost).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus