FMI: Bancile grecesti din Romania dispun de capital suficient

Bancile grecesti prezente in Romania dispun de suficient capital iar trendul de consolidare dat de fuziunea Alpha Bank si EFG Eurobank este binevenit, considera FMI.


“Bancile grecesti din Romania detin aproximativ 16% din totalul activelor bancare, se prezinta bine capitalizate, chiar daca ofera dobanzi la depozite mai mari decat media pietei”, precizeaza reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Conform acestora, BNR este pregatita sa ofere lichiditatea necesara pentru a impiedica segmentarea pe piata interbancara si va utiliza toate instrumentele necesare pentru a ridica increderea deponentilor in sistemul bancar.

“Capital suplimentar ar putea fi necesar in anumite situatii, ca urmare a supravegherii bancii centrale”, precizeaza oficialii FMI, dar bancile vizate reprezinta mai putin de 7% din piata.

In plus, FMI saluta trendul de consolidare a pietei, inceput prin fuziunea Alpha Bank si EFG Eurobank (Bancpost).

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus