top banner

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

11 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Foto Unsplash.com

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.
Pentru cei care isi amintesc de efervescenta anului bursier 2007, cel al integrarii in UE si al maximelor atinse cu frenezie pe bursa si piata imobiliara (anul in care euro ajunsese de altfel la 3 lei), stiu ca Dafora Medias, Condmag Brasov sau Prospectiuni Bucuresti erau printre vedetele incontestabile ale momentului. 
Erau investitii in trend (foraj sonde si prospectiuni geologice, conducte magistrale pentru transportul gazelor in condextul in care se vorba tot mai mult de gazoductul Nabucco), veneau de pe Rasdaq unde avusesera capitalizari minuscule si cresteau cu sute de procente pe an.
Cei care intrau la cumparare urmareau cu speranta evolutiile din structura actionariatului (venisera in ultima vreme mai multe fonduri de investitii) si relatarile superoptimiste din presa.
Daca ne uitam pe un grafic ajustat al actiunilor Dafora, vedem ca de la un maxim de 1 leu/actiune atins in acea perioada declinul a dus cotatia pana la nivelul de 0, 012 lei din prezent. 
Am revazut o analiza a brokerului Prime Transactions de la inceptul anului 2007 focalizata pe Dafora, Condmag (societate preluata ulterior de Dafora) si Armax Gaz. 
In perioada septembrie 2005-septembrie 2006 profitul raportat fusese de 7,1 milioane lei, la afaceri de 146 milioane lei iar capitalizarea Dafora era de 282 milioane lei.
Deci dublul cifrei de afaceri si de vreo 40 de ori profitul iar preturile urmau sa urce agresiv pana la finalul verii cand investitorii au inceput sa se uite mai atent la criza care se contura in SUA. 
Condmag la randul sau avea afaceri de 128 milioane lei, profit de 6 milioane lei si o capitalizare de 222 milioane lei. In ultimele 12 luni actiunile crescusera cu 540% la Dafora si 450% la Condmag. 
A venit apoi criza, bursele s-au prabusit, dupa revenirea greoaie investitorii au fost mai selectivi iar dupa o vreme, in 2015, aflam ca Dafora, o afacere ajunsa atunci la 200 milioane euro, isi cere insolventa, compania facand tot mai greu fata creditorilor in conditiile in care pretul petrolului scadea si cererea de noi foraje aproape ca disparuse. 
Iar in 2023 Dafora, intrata bine la apa intre timp (dupa primul trimestru din 2023 se raportasera venituri de numai 7,6 milioane lei si o pierdere de 1,4 milioane lei) face un pas important spre faliment, cu o capitalizare de numai 12 milioane lei. 
Condmag Brasov, companie inclusa in lista de supraveghere a bursei (pentru emitenti in mare dificultate financiara), are o prabusire a cotatiilor din maxime la fel de spectaculoasa, de la 1,15 lei la 0,045 lei/actiune si o capitalizare in prezent de 1,7 milioane lei. 
Prospectiuni, o alta vedeta bursiera care cocheta cu o capitalizare de 300 milioane euro in 2007 a ajuns acum sa valoreze putin peste 20 milioane euro.
Actiunile au atins un maxim de 2 lei si au cunoscut si minime de 0,02 lei (scadere de 99%) pentru a se tranzactiona in prezent la 0,15 lei/actiune. 
Care este morala desprinsa din aceasta poveste? 
In primul rand, nu investiti in companii care nu ofera dividende. In timp, profiturile dar si pierderile unei companii pot evolua spectaculos, contextul de piata poate suferi la randul sau schimbari dramatice (sa nu uitam ca si Hidroelectrica a fost la un moment dat in insolventa) dar cata vreme cel putin 40% din profit e distribuit in fondul de dividende investitorii au siguranta ca isi vor recupera macar partial investitia daca lucrurile merg rau.
In al doilea rand, incercati sa ignorati isteria creata de media. 
Sa ne amintim contextul din 2007 din jurul acestor companii-veneau din zona subevaluarii drastice de pe piata secundara Rasdaq, aveau domenii de activitate care sunau bine, le intrasera niste fonduri de investitii straine in actionariat (care au iesit ulterior cu mari pierderi, ca restul lumii de altfel) iar Romania aderase la UE, deci totul urma sa creasca pe termen indefinit.
A tinut doar un an aceasta isterie, pana la criza din 2008, dar suficient pentru luarea mai multor decizii nefericite. 
In al treilea rand, diversificati-va plasamentele, cu atat mai mult cu cat investiti in mari sperante si nu in companii care sa aiba plase de siguranta solide (sunt monopoluri, sau au o oferta pentru care cererea e asigurata in mod natural, etc). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul