Federal Reserve lanseaza un nou pachet de stimulare a economiei

Federal Reserve a anuntat noi masuri care urmaresc mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor in dolari pe termen lung, cu scopul de a stimula cresterea economica.


Banca centrala a Statelor Unite va vinde titluri de stat care devin scadente in mai putin de 3 ani si va cumpara in schimb titluri care au scadenta peste cel putin 6 ani. Valoarea operatiunilor se ridica la 400 miliarde dolari.

Un raport BNP Paribas arata ca masura nu introduce noi bani in economie, iar dobanzile pe termen lung se situau si asa la valori scazute. Ei considera ca decizia nu va stimula investitiile.

Acestea sunt evitate de companiile americane nu pentru ca imprumuturile sunt prea scumpe, ci deoarece nu au incredere in revenirea economiei. In plus, majoritatea corporatiilor detin lichiditati foarte mari, cu care nu fac nimic, din lipsa unor stimulente economice.

Decizia a dezamagit si investitorii la bursa, efectul fiind continuarea scaderilor pe bursele internationale. Indicele Dow-Jones a inchis miercuri sedinta in scadere cu 2,5%, iar joi, pietele europene au deschis in scadere.

La Londra, indicele FTSE scadea cu 3%, iar la Frankfurt, indicele DAX inregistra o pierdere similara. Bursa de la Bucuresti a urmat aceeasi tendinta, indicele BET coborand cu 2%.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus