Federal Reserve lanseaza un nou pachet de stimulare a economiei

Federal Reserve a anuntat noi masuri care urmaresc mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor in dolari pe termen lung, cu scopul de a stimula cresterea economica.


Banca centrala a Statelor Unite va vinde titluri de stat care devin scadente in mai putin de 3 ani si va cumpara in schimb titluri care au scadenta peste cel putin 6 ani. Valoarea operatiunilor se ridica la 400 miliarde dolari.

Un raport BNP Paribas arata ca masura nu introduce noi bani in economie, iar dobanzile pe termen lung se situau si asa la valori scazute. Ei considera ca decizia nu va stimula investitiile.

Acestea sunt evitate de companiile americane nu pentru ca imprumuturile sunt prea scumpe, ci deoarece nu au incredere in revenirea economiei. In plus, majoritatea corporatiilor detin lichiditati foarte mari, cu care nu fac nimic, din lipsa unor stimulente economice.

Decizia a dezamagit si investitorii la bursa, efectul fiind continuarea scaderilor pe bursele internationale. Indicele Dow-Jones a inchis miercuri sedinta in scadere cu 2,5%, iar joi, pietele europene au deschis in scadere.

La Londra, indicele FTSE scadea cu 3%, iar la Frankfurt, indicele DAX inregistra o pierdere similara. Bursa de la Bucuresti a urmat aceeasi tendinta, indicele BET coborand cu 2%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus