Fed majoreaza dobanda pentru prima data in 2016

Rezerva Federala Americana (Fed) a raspuns, de aceasta data, asteptarilor analistilor si investitorilor si a decis majorarea dobanzii de politica monetara. Aceasta decizie, mult asteptata, este prima din acest an, desi la finalul anului trecut institutia promitea patru astfel de majorari in 2016.

Astfel, dobanda de politica monetara a bancii centrale americane se plaseaza in intervalul 0,5%-0,75%, dupa ce timp de un an a fost stabilita la 0,25%-0,5%.

Promisiuni pentru inca trei majorari in 2017

In plus, noile proiectii arata ca Fed estimeaza trei noi majorari ale dobanzii in 2017, scenariu aproape similar cu cel de la finalul anului trecut care, insa, nu s-a confirmat. De asemenea, institutia planifica alte trei majorari de dobanda in 2018 si in 2019.

“Avansul numarului de locuri de munca a fost substantial, iar rata somajului a scazut. Cheltuielile gospodariilor au crescut moderat, dar investitiile in mijloace fixe ale firmelor au ramas slabe. Inflatia a crescut de la inceputul anului, dar ramane sub obiectivul pe termen lung al Comitetului, de 2%, ceea ce reflecta, partial, scaderea preturilor la energie si importuri”, se arata intr-un comunicat al Comitetului de politica monetara emis dupa sedinta Fed.

Totodata, Comitetul de politica monetara anticipeaza ca modificarea graduala a politicii monetare va sprijini recuperarea economica intr-un ritm moderat, in timp ce conditiile de pe piata muncii vor continua sa se imbunatateasca.

Estimari optimist-moderate in privinta cresterii economice

In aceste conditii, Rezerva Federala a revizuit in usoara crestere estimarile privind evolutia economiei americane in 2017. Astfel, Fed se asteapta ca PIB-ul SUA sa inregistreze un avans de 2,1% anul viitor, fata de estimarea de 2% din septembrie. Rata somajului ar urma sa scada la 4,5% anul viitor si sa ramana la acest nivel pana in 2019. In plus, inflatia va atinge 1,9% anul viitor si 2% in 2018, potrivit estimarilor bancii centrale americane.

Analistii se asteptau, in marea lor majoritate, la o majorare a costului creditului cu un sfert de punct procentual, avand in vedere ca, potrivit acestora, ”exista toate conditiile necesare si suficiente” in acest sens.

Presa internationala remarca faptul ca, imediat dupa anuntul Fed de majorare a dobanzii, ca Dollar Index Spot, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de valute, era in crestere cu 0,6%.

Banca Centrala a SUA a reluat cresterea dobanzii de politica monetara la finalul anului 2015, cand a decis prima majorare de dobanda dupa zece ani de la o masura similara, pana la un nivel cuprins intre 0,25% si 0,5%. La vremea respectiva, Fed anunta ca acesta este doar inceputul unui nou ciclu de politici monetare, dupa aproximativ sapte ani in care dobanzile au fost mentinute aproape de zero.

Tot atunci, banca americana estimeaza ca dobanda va creste gradual in urmatorii ani, pana la nivelul tintit pe termen lung de 3,5%. Pentru finalul anului 2016, Fed promitea un nivel al dobanzii cheie de 1,4%.

BCE prelungeste programul de stimulare

Anuntul Fed de majorare a dobanzii vine la cateva zile dupa ce Banca Centrala Europeana a decis mentinerea dobanzilor la nivelul anterior, concomitent cu extinderea, pana la sfarsitul lui 2017, a programului de relaxare cantitativa (QE), menit sa stimuleze cresterea zonei euro si sa majoreze inflatia, care ar fi trebuit sa se incheie in luna martie a anului viitor.

Pe de alta parte, BCE a redus ritmul lunar al achizitiilor de obligatiuni publice si private de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde euro, incepand din aprilie.

Mai mult, institutia a dat asigurari ca, daca va fi necesar, va accelera sau va prelungi programul, avand in vedere ca se asteapta ca redresarea zonei euro sa continue intr-un ritm moderat, dar solid.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus