top banner

Fed majoreaza dobanda pentru prima data in 2016

15 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Rezerva Federala Americana (Fed) a raspuns, de aceasta data, asteptarilor analistilor si investitorilor si a decis majorarea dobanzii de politica monetara. Aceasta decizie, mult asteptata, este prima din acest an, desi la finalul anului trecut institutia promitea patru astfel de majorari in 2016.
Astfel, dobanda de politica monetara a bancii centrale americane se plaseaza in intervalul 0,5%-0,75%, dupa ce timp de un an a fost stabilita la 0,25%-0,5%.
Promisiuni pentru inca trei majorari in 2017
In plus, noile proiectii arata ca Fed estimeaza trei noi majorari ale dobanzii in 2017, scenariu aproape similar cu cel de la finalul anului trecut care, insa, nu s-a confirmat. De asemenea, institutia planifica alte trei majorari de dobanda in 2018 si in 2019.
“Avansul numarului de locuri de munca a fost substantial, iar rata somajului a scazut. Cheltuielile gospodariilor au crescut moderat, dar investitiile in mijloace fixe ale firmelor au ramas slabe. Inflatia a crescut de la inceputul anului, dar ramane sub obiectivul pe termen lung al Comitetului, de 2%, ceea ce reflecta, partial, scaderea preturilor la energie si importuri”, se arata intr-un comunicat al Comitetului de politica monetara emis dupa sedinta Fed.
Totodata, Comitetul de politica monetara anticipeaza ca modificarea graduala a politicii monetare va sprijini recuperarea economica intr-un ritm moderat, in timp ce conditiile de pe piata muncii vor continua sa se imbunatateasca.
Estimari optimist-moderate in privinta cresterii economice
In aceste conditii, Rezerva Federala a revizuit in usoara crestere estimarile privind evolutia economiei americane in 2017. Astfel, Fed se asteapta ca PIB-ul SUA sa inregistreze un avans de 2,1% anul viitor, fata de estimarea de 2% din septembrie. Rata somajului ar urma sa scada la 4,5% anul viitor si sa ramana la acest nivel pana in 2019. In plus, inflatia va atinge 1,9% anul viitor si 2% in 2018, potrivit estimarilor bancii centrale americane.
Analistii se asteptau, in marea lor majoritate, la o majorare a costului creditului cu un sfert de punct procentual, avand in vedere ca, potrivit acestora, ”exista toate conditiile necesare si suficiente” in acest sens.
Presa internationala remarca faptul ca, imediat dupa anuntul Fed de majorare a dobanzii, ca Dollar Index Spot, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de valute, era in crestere cu 0,6%.
Banca Centrala a SUA a reluat cresterea dobanzii de politica monetara la finalul anului 2015, cand a decis prima majorare de dobanda dupa zece ani de la o masura similara, pana la un nivel cuprins intre 0,25% si 0,5%. La vremea respectiva, Fed anunta ca acesta este doar inceputul unui nou ciclu de politici monetare, dupa aproximativ sapte ani in care dobanzile au fost mentinute aproape de zero.
Tot atunci, banca americana estimeaza ca dobanda va creste gradual in urmatorii ani, pana la nivelul tintit pe termen lung de 3,5%. Pentru finalul anului 2016, Fed promitea un nivel al dobanzii cheie de 1,4%.
BCE prelungeste programul de stimulare
Anuntul Fed de majorare a dobanzii vine la cateva zile dupa ce Banca Centrala Europeana a decis mentinerea dobanzilor la nivelul anterior, concomitent cu extinderea, pana la sfarsitul lui 2017, a programului de relaxare cantitativa (QE), menit sa stimuleze cresterea zonei euro si sa majoreze inflatia, care ar fi trebuit sa se incheie in luna martie a anului viitor.
Pe de alta parte, BCE a redus ritmul lunar al achizitiilor de obligatiuni publice si private de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde euro, incepand din aprilie.
Mai mult, institutia a dat asigurari ca, daca va fi necesar, va accelera sau va prelungi programul, avand in vedere ca se asteapta ca redresarea zonei euro sa continue intr-un ritm moderat, dar solid.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul