Fed continua majorarea dobanzilor

Asteptarile privind majorarea dobanzilor continua sa se confirme. Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat dobanda de politica monetara, pentru a doua oara in 3 luni. Decizia a avut la baza estimarile privind un ritm constant al cresterii economice, crearii de locuri de munca si revenirea inflatiei in apropierea tintei bancii centrale.

Astfel, dobanda cheie a Fed a crescut cu 0,25 puncte procentuale, in intervalul 0,75%-1% pe an.

Presedintele bancii centrale americane, Janet Yellen, a declarat, la finalul sedintei de politica monetara, ca noi majorari de dobanda vor fi operate cu conditia ca economia sa continue sa creasca in ritmul anticipat, pana la atingerea unei rate a dobanzii in jurul a 3% pe an.

Aceasta avertizeaza, insa, asupra faptului ca eventuale modificari ale politicii fiscale ar putea altera perspectiva asupra majorarilor de dobanda, insa sustine ca este prea devreme pentru a estima schimbarile pe care Congresul si Casa Alba le vor aduce in politicile din domeniile taxarii, cheltuielilor bugetare si legislatiei fiscale, sau impactul acestora asupra economiei.

Pentru 2017, Fed are in plan trei astfel de cresteri de dobanda, de cate 0,25 puncte procentuale fiecare.

Ce efecte va avea majorarea dobanzii in SUA?

In acest context, analistii se asteapta la o migrare a capitalurilor catre SUA, in special din pietele emergente, ceea ce va determina aprecierea dolarului in fata monedelor din statele mentionate.

Si in Romania, economistii sustin ca majorarea dobanzilor in SUA ar putea cauza iesiri de fonduri, care ar pune presiune pe leu in sensul deprecierii acestuia.

De asemenea, pe piata romaneasca este asteptata cresterea dobanzilor, avand in vedere ca acestea se afla la minime istorice.

Bancherii romani, intre prudenta si oportunitate

Avand in vedere ca imprumuturile in moneda locala sunt raportate la indicii de referinta ai pietei monetare (ROBOR) o serie de bancheri avertizeaza cu privire la faptul ca majorarea dobanzilor ar putea crea probleme pe viitor clientilor la plata ratelor, dar si bancilor in cazul in care tot mai multi clienti ar avea dificultati la rambursare.

Altii, insa, spun ca acum este momentul sa se contracteze cat mai multe credite, avand in vedere nivelul redus al dobanzilor.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, a facut, din nou, apel la prudenta in acordarea creditelor, pe fondul probabilitatii ridicate ca dobanzile sa creasca in perioada imediat urmatoare.

“In Romania suntem in acest moment la un minim al ratelor de dobanda. Modul in care construim portofoliile de active este important atat pentru noi cat si pentru client, pentru ca riscul ca dobanzile sa creasca este mai mare acum, cand Robor la 3 luni este 0,8%, decat in urma cu patru ani, cand indicatorul era la 3 – 4%. (...) Datoria noastra este sa aducem aceste riscuri in fata clientilor si sa le explicitam”, a mentionat Oprescu in cadrul unei conferinte de specialitate.

In schimb, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, sustine ca acest cadru economic, cu dobanzi reduse, este “extrem de favorabil pentru business”.

Mai mult, el nu vede “o evolutie dramatica in sensul cresterii dobanzilor”, si sustine ca “nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare pentru cineva sa apeleze la un credit”.

Robor la trei luni se afla, in prezent, la un nivel foarte redus, de aproximativ 0,8%, dupa ce anul trecut a atins minimul istoric, in septembrie si octombrie, de 0,68%.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, recent, cu privire la iminenta crestere a dobanzilor in perioada imediat urmatoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus