Fed continua majorarea dobanzilor

Asteptarile privind majorarea dobanzilor continua sa se confirme. Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat dobanda de politica monetara, pentru a doua oara in 3 luni. Decizia a avut la baza estimarile privind un ritm constant al cresterii economice, crearii de locuri de munca si revenirea inflatiei in apropierea tintei bancii centrale.

Astfel, dobanda cheie a Fed a crescut cu 0,25 puncte procentuale, in intervalul 0,75%-1% pe an.

Presedintele bancii centrale americane, Janet Yellen, a declarat, la finalul sedintei de politica monetara, ca noi majorari de dobanda vor fi operate cu conditia ca economia sa continue sa creasca in ritmul anticipat, pana la atingerea unei rate a dobanzii in jurul a 3% pe an.

Aceasta avertizeaza, insa, asupra faptului ca eventuale modificari ale politicii fiscale ar putea altera perspectiva asupra majorarilor de dobanda, insa sustine ca este prea devreme pentru a estima schimbarile pe care Congresul si Casa Alba le vor aduce in politicile din domeniile taxarii, cheltuielilor bugetare si legislatiei fiscale, sau impactul acestora asupra economiei.

Pentru 2017, Fed are in plan trei astfel de cresteri de dobanda, de cate 0,25 puncte procentuale fiecare.

Ce efecte va avea majorarea dobanzii in SUA?

In acest context, analistii se asteapta la o migrare a capitalurilor catre SUA, in special din pietele emergente, ceea ce va determina aprecierea dolarului in fata monedelor din statele mentionate.

Si in Romania, economistii sustin ca majorarea dobanzilor in SUA ar putea cauza iesiri de fonduri, care ar pune presiune pe leu in sensul deprecierii acestuia.

De asemenea, pe piata romaneasca este asteptata cresterea dobanzilor, avand in vedere ca acestea se afla la minime istorice.

Bancherii romani, intre prudenta si oportunitate

Avand in vedere ca imprumuturile in moneda locala sunt raportate la indicii de referinta ai pietei monetare (ROBOR) o serie de bancheri avertizeaza cu privire la faptul ca majorarea dobanzilor ar putea crea probleme pe viitor clientilor la plata ratelor, dar si bancilor in cazul in care tot mai multi clienti ar avea dificultati la rambursare.

Altii, insa, spun ca acum este momentul sa se contracteze cat mai multe credite, avand in vedere nivelul redus al dobanzilor.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, a facut, din nou, apel la prudenta in acordarea creditelor, pe fondul probabilitatii ridicate ca dobanzile sa creasca in perioada imediat urmatoare.

“In Romania suntem in acest moment la un minim al ratelor de dobanda. Modul in care construim portofoliile de active este important atat pentru noi cat si pentru client, pentru ca riscul ca dobanzile sa creasca este mai mare acum, cand Robor la 3 luni este 0,8%, decat in urma cu patru ani, cand indicatorul era la 3 – 4%. (...) Datoria noastra este sa aducem aceste riscuri in fata clientilor si sa le explicitam”, a mentionat Oprescu in cadrul unei conferinte de specialitate.

In schimb, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, sustine ca acest cadru economic, cu dobanzi reduse, este “extrem de favorabil pentru business”.

Mai mult, el nu vede “o evolutie dramatica in sensul cresterii dobanzilor”, si sustine ca “nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare pentru cineva sa apeleze la un credit”.

Robor la trei luni se afla, in prezent, la un nivel foarte redus, de aproximativ 0,8%, dupa ce anul trecut a atins minimul istoric, in septembrie si octombrie, de 0,68%.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, recent, cu privire la iminenta crestere a dobanzilor in perioada imediat urmatoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus