Fed continua majorarea dobanzilor

Asteptarile privind majorarea dobanzilor continua sa se confirme. Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat dobanda de politica monetara, pentru a doua oara in 3 luni. Decizia a avut la baza estimarile privind un ritm constant al cresterii economice, crearii de locuri de munca si revenirea inflatiei in apropierea tintei bancii centrale.

Astfel, dobanda cheie a Fed a crescut cu 0,25 puncte procentuale, in intervalul 0,75%-1% pe an.

Presedintele bancii centrale americane, Janet Yellen, a declarat, la finalul sedintei de politica monetara, ca noi majorari de dobanda vor fi operate cu conditia ca economia sa continue sa creasca in ritmul anticipat, pana la atingerea unei rate a dobanzii in jurul a 3% pe an.

Aceasta avertizeaza, insa, asupra faptului ca eventuale modificari ale politicii fiscale ar putea altera perspectiva asupra majorarilor de dobanda, insa sustine ca este prea devreme pentru a estima schimbarile pe care Congresul si Casa Alba le vor aduce in politicile din domeniile taxarii, cheltuielilor bugetare si legislatiei fiscale, sau impactul acestora asupra economiei.

Pentru 2017, Fed are in plan trei astfel de cresteri de dobanda, de cate 0,25 puncte procentuale fiecare.

Ce efecte va avea majorarea dobanzii in SUA?

In acest context, analistii se asteapta la o migrare a capitalurilor catre SUA, in special din pietele emergente, ceea ce va determina aprecierea dolarului in fata monedelor din statele mentionate.

Si in Romania, economistii sustin ca majorarea dobanzilor in SUA ar putea cauza iesiri de fonduri, care ar pune presiune pe leu in sensul deprecierii acestuia.

De asemenea, pe piata romaneasca este asteptata cresterea dobanzilor, avand in vedere ca acestea se afla la minime istorice.

Bancherii romani, intre prudenta si oportunitate

Avand in vedere ca imprumuturile in moneda locala sunt raportate la indicii de referinta ai pietei monetare (ROBOR) o serie de bancheri avertizeaza cu privire la faptul ca majorarea dobanzilor ar putea crea probleme pe viitor clientilor la plata ratelor, dar si bancilor in cazul in care tot mai multi clienti ar avea dificultati la rambursare.

Altii, insa, spun ca acum este momentul sa se contracteze cat mai multe credite, avand in vedere nivelul redus al dobanzilor.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, a facut, din nou, apel la prudenta in acordarea creditelor, pe fondul probabilitatii ridicate ca dobanzile sa creasca in perioada imediat urmatoare.

“In Romania suntem in acest moment la un minim al ratelor de dobanda. Modul in care construim portofoliile de active este important atat pentru noi cat si pentru client, pentru ca riscul ca dobanzile sa creasca este mai mare acum, cand Robor la 3 luni este 0,8%, decat in urma cu patru ani, cand indicatorul era la 3 – 4%. (...) Datoria noastra este sa aducem aceste riscuri in fata clientilor si sa le explicitam”, a mentionat Oprescu in cadrul unei conferinte de specialitate.

In schimb, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, sustine ca acest cadru economic, cu dobanzi reduse, este “extrem de favorabil pentru business”.

Mai mult, el nu vede “o evolutie dramatica in sensul cresterii dobanzilor”, si sustine ca “nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare pentru cineva sa apeleze la un credit”.

Robor la trei luni se afla, in prezent, la un nivel foarte redus, de aproximativ 0,8%, dupa ce anul trecut a atins minimul istoric, in septembrie si octombrie, de 0,68%.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, recent, cu privire la iminenta crestere a dobanzilor in perioada imediat urmatoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus