Industria pierde suflu, agricultura tine economia pe plus

Agricultura a crescut cu 2,5% in trimestrul II din 2011, fiind principalul sector care mai sustine cresterea economica. PIB a inregistrat un avans de 0,2% fata de trimestrul anterior, conform INS.


In schimb, industria a cunoscut un usor regres (-0,4%), fapt explicat prin scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere a produselor autohtone.

Analizand cererea, se observa o crestere timida a consumului populatiei (+0,5), pe fondul unei evolutii similare a consumului administratiei publice (+0,6%).

Evolutiile extrene au afectat negativ exporturile, care au scazut cu aproape 6% (fata de trimestrul I din 2011), in timp ce importurile s-au comprimat cu numai 1%.

In aceste conditii, analistii BCR se asteapta ca BNR sa lase nemodificate dobanzile in lei in 2011-2012, deoarece presiunile inflationiste se vor mentine scazute. Desi alegerile parlamentare pot duce la aparitia unor riscuri pe plan fiscal, acestea vor avea un impact scazut asupra inflatiei din cauza cererii de consum inca scazute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus