Industria pierde suflu, agricultura tine economia pe plus

Agricultura a crescut cu 2,5% in trimestrul II din 2011, fiind principalul sector care mai sustine cresterea economica. PIB a inregistrat un avans de 0,2% fata de trimestrul anterior, conform INS.


In schimb, industria a cunoscut un usor regres (-0,4%), fapt explicat prin scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere a produselor autohtone.

Analizand cererea, se observa o crestere timida a consumului populatiei (+0,5), pe fondul unei evolutii similare a consumului administratiei publice (+0,6%).

Evolutiile extrene au afectat negativ exporturile, care au scazut cu aproape 6% (fata de trimestrul I din 2011), in timp ce importurile s-au comprimat cu numai 1%.

In aceste conditii, analistii BCR se asteapta ca BNR sa lase nemodificate dobanzile in lei in 2011-2012, deoarece presiunile inflationiste se vor mentine scazute. Desi alegerile parlamentare pot duce la aparitia unor riscuri pe plan fiscal, acestea vor avea un impact scazut asupra inflatiei din cauza cererii de consum inca scazute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus