Europenii au inceput sa cheltuiasca mai mult cand ies la cumparaturi

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au crescut in al doilea trimestru al anului cu 2,5%, conform barometrului Visa Europe. Perspectivele nu indica insa sustinerea ritmului si in viitor.


In primul trimestru al anului, europenii au cheltuit pentru consum sume in crestere cu 2,5%. Ritmul s-a mentinut si in perioada martie –iunie, rezultand in cel mai mare avans semestrial din ultimii cinci ani.

Cea mai rapida cresere a cheltuielilor de consum din trimestrul al doilea s-a inregistrat în Europa Centrala si de Est, un ritm de crestere de două cifre fiind raportat in Letonia (12,6%) si Estonia (10,2%). De asemenea, o crestere anuala puternica a fost inregistrata in Republica Ceha (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%).

Consumatorii din statele cu probleme, inclusiv Portugalia si Irlanda, si-au redus cheltuielile. Pe de alta parte, dupa un an in care s-au inregistrat contractii severe, nivelul cheltuielilor din Grecia, a ramas in mare neschimbat in trimestrul al doilea.

Totusi, perspectivele nu par imbucuratoare, in conditiile in care in ultima luna pietele financiare s-au confruntat cu noi probleme.

”Avand in vedere evenimentele din ultimele saptamani, care au afectat pietele de actiuni globale si au determinat politicienii europeni sa poarte de urgenta discutii privind datoriile suverane, datele din trimestrul al doilea  par sa fie in dezacord cu principalele subiecte de interes. Este dificil de estimat in ce masura evenimentele recente vor afecta increderea consumatorilor in viitor”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus