Europenii au inceput sa cheltuiasca mai mult cand ies la cumparaturi

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au crescut in al doilea trimestru al anului cu 2,5%, conform barometrului Visa Europe. Perspectivele nu indica insa sustinerea ritmului si in viitor.


In primul trimestru al anului, europenii au cheltuit pentru consum sume in crestere cu 2,5%. Ritmul s-a mentinut si in perioada martie –iunie, rezultand in cel mai mare avans semestrial din ultimii cinci ani.

Cea mai rapida cresere a cheltuielilor de consum din trimestrul al doilea s-a inregistrat în Europa Centrala si de Est, un ritm de crestere de două cifre fiind raportat in Letonia (12,6%) si Estonia (10,2%). De asemenea, o crestere anuala puternica a fost inregistrata in Republica Ceha (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%).

Consumatorii din statele cu probleme, inclusiv Portugalia si Irlanda, si-au redus cheltuielile. Pe de alta parte, dupa un an in care s-au inregistrat contractii severe, nivelul cheltuielilor din Grecia, a ramas in mare neschimbat in trimestrul al doilea.

Totusi, perspectivele nu par imbucuratoare, in conditiile in care in ultima luna pietele financiare s-au confruntat cu noi probleme.

”Avand in vedere evenimentele din ultimele saptamani, care au afectat pietele de actiuni globale si au determinat politicienii europeni sa poarte de urgenta discutii privind datoriile suverane, datele din trimestrul al doilea  par sa fie in dezacord cu principalele subiecte de interes. Este dificil de estimat in ce masura evenimentele recente vor afecta increderea consumatorilor in viitor”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus