Europenii au inceput sa cheltuiasca mai mult cand ies la cumparaturi

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au crescut in al doilea trimestru al anului cu 2,5%, conform barometrului Visa Europe. Perspectivele nu indica insa sustinerea ritmului si in viitor.


In primul trimestru al anului, europenii au cheltuit pentru consum sume in crestere cu 2,5%. Ritmul s-a mentinut si in perioada martie –iunie, rezultand in cel mai mare avans semestrial din ultimii cinci ani.

Cea mai rapida cresere a cheltuielilor de consum din trimestrul al doilea s-a inregistrat în Europa Centrala si de Est, un ritm de crestere de două cifre fiind raportat in Letonia (12,6%) si Estonia (10,2%). De asemenea, o crestere anuala puternica a fost inregistrata in Republica Ceha (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%).

Consumatorii din statele cu probleme, inclusiv Portugalia si Irlanda, si-au redus cheltuielile. Pe de alta parte, dupa un an in care s-au inregistrat contractii severe, nivelul cheltuielilor din Grecia, a ramas in mare neschimbat in trimestrul al doilea.

Totusi, perspectivele nu par imbucuratoare, in conditiile in care in ultima luna pietele financiare s-au confruntat cu noi probleme.

”Avand in vedere evenimentele din ultimele saptamani, care au afectat pietele de actiuni globale si au determinat politicienii europeni sa poarte de urgenta discutii privind datoriile suverane, datele din trimestrul al doilea  par sa fie in dezacord cu principalele subiecte de interes. Este dificil de estimat in ce masura evenimentele recente vor afecta increderea consumatorilor in viitor”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus