Erste reduce estimarile de crestere economica a Romaniei pentru 2012

Analistii Erste si-au redus perspectiva de crestere economica la 1,2% pentru 2012, pe seama unei scaderi a cererii externe, a consolidarii fiscale si a reducerii activitatii agricole.


Un impact puternic in limitarea cresterii economice l-ar avea scaderea exporturilor. Peste jumatate din exporturi sunt destinate statelor din zona euro iar o inrautatire a situatiei acestor economii s-ar repercuta si asupra Romaniei.

Si proiectul de buget pentru 2012 propus de guvern pare a fi un punct slab, in conditiile in care pare “foarte ambitios”.

“Consideram ca investitorii straini vor incepe sa faca mai bine diferenta intre tarile cu politici fiscale prudente si tarile care amana consolidarea fiscala, dar daca criza datoriilor suverane din zona euro se inrautateste, nici Romania nu va putea fi considerata o insula a stabilitatii”, au precizat analistii Erste.

In ceea ce priveste somajul in urmatorii doi ani, reprezentantii Erste se asteapta la mentinerea ratei actuale de 7%, in conditiile in care reducerile de personal din sectorul public vor fi compensate de noi locuri de munca in sectorul privat.

Pe de alta parte, analistii Erste sunt optimisti in ceea ce priveste inflatia. Chiar daca ei anticipeaza ca preturile vor creste mai mult decat tinta propusa de BNR, rata anuala a inflatiei va fi de 4,1% in 2012 si 3,8% in 2013.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus