Erste reduce estimarile de crestere economica a Romaniei pentru 2012

Analistii Erste si-au redus perspectiva de crestere economica la 1,2% pentru 2012, pe seama unei scaderi a cererii externe, a consolidarii fiscale si a reducerii activitatii agricole.


Un impact puternic in limitarea cresterii economice l-ar avea scaderea exporturilor. Peste jumatate din exporturi sunt destinate statelor din zona euro iar o inrautatire a situatiei acestor economii s-ar repercuta si asupra Romaniei.

Si proiectul de buget pentru 2012 propus de guvern pare a fi un punct slab, in conditiile in care pare “foarte ambitios”.

“Consideram ca investitorii straini vor incepe sa faca mai bine diferenta intre tarile cu politici fiscale prudente si tarile care amana consolidarea fiscala, dar daca criza datoriilor suverane din zona euro se inrautateste, nici Romania nu va putea fi considerata o insula a stabilitatii”, au precizat analistii Erste.

In ceea ce priveste somajul in urmatorii doi ani, reprezentantii Erste se asteapta la mentinerea ratei actuale de 7%, in conditiile in care reducerile de personal din sectorul public vor fi compensate de noi locuri de munca in sectorul privat.

Pe de alta parte, analistii Erste sunt optimisti in ceea ce priveste inflatia. Chiar daca ei anticipeaza ca preturile vor creste mai mult decat tinta propusa de BNR, rata anuala a inflatiei va fi de 4,1% in 2012 si 3,8% in 2013.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus