Economia subterana in Romania s-a mai redus in ultimii ani, dar ramane inca la un nivel ridicat

In 2013 econpomia subterana europeana va atinge cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, conform unui studiu Visa. Romania continua sa prezinte insa un nivel ridicat comparativ cu alte state UE.


Cu toate acestea, economia subterana continua sa reprezinte 18,5% din activitatea economica din Europa si sa insumeze 2.100 miliarde euro.

Nivelul la care se situeaza economia subterana variaza insa puternic de la o tara la alta. Astfel, in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, procentul este de 8-10%, dar creste pana aproape de 30% in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.

Cu toate acestea, economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii 10 ani, mai ales ca urmare a pregatirilor pentru aderarea la UE, crizei financiare globale si a cresterii platilor electronice.

Comparativ cu 2008 economia subetrana a scazut cu 3,5% iar comparativ cu 2003 s-a redus cu 15%. In prezent, nivelul acesteia este estimat la 39,6 miliarde euro.

Studiile precedente realizate de Visa au demonstrat ca exista o corelatie stransa intre economia subterana si ciclul economiei. Aceasta tema fiind abordata si in studiul din 2013, fiind evidentiate eforturile guvernelor din statele europene de a gasi noi modalitati pentru diminuarea deficientelor fiscale inclusiv prin limitarea economiei subterane.

“Numitorul comun este ca in toata Europa economia subterana reprezinta in continuare un fenomen care are la baza platile in numerar, fiind favorizat de munca la negru si de subraportare”, a precizat Steve Perry, director comercial la Visa Europe.

Conform studiului, munca la negru reprezinta doua treimi din economia subterana in Europa, in timp ce restul este rezultatul subraportarii vanzarilor.

Astfel, o solutie in acest sens poate fi reprezentata de inlocuirea numerarului cu platile electronice, care ar putea reduce economia subterana cu aproximativ 10%. In statele in care masurile guvernamentale au presupus si introducerea acestui tip de plata s-a observat o diminuare a economiei subterane.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus