Economia subterana in Romania s-a mai redus in ultimii ani, dar ramane inca la un nivel ridicat

In 2013 econpomia subterana europeana va atinge cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, conform unui studiu Visa. Romania continua sa prezinte insa un nivel ridicat comparativ cu alte state UE.


Cu toate acestea, economia subterana continua sa reprezinte 18,5% din activitatea economica din Europa si sa insumeze 2.100 miliarde euro.

Nivelul la care se situeaza economia subterana variaza insa puternic de la o tara la alta. Astfel, in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, procentul este de 8-10%, dar creste pana aproape de 30% in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.

Cu toate acestea, economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii 10 ani, mai ales ca urmare a pregatirilor pentru aderarea la UE, crizei financiare globale si a cresterii platilor electronice.

Comparativ cu 2008 economia subetrana a scazut cu 3,5% iar comparativ cu 2003 s-a redus cu 15%. In prezent, nivelul acesteia este estimat la 39,6 miliarde euro.

Studiile precedente realizate de Visa au demonstrat ca exista o corelatie stransa intre economia subterana si ciclul economiei. Aceasta tema fiind abordata si in studiul din 2013, fiind evidentiate eforturile guvernelor din statele europene de a gasi noi modalitati pentru diminuarea deficientelor fiscale inclusiv prin limitarea economiei subterane.

“Numitorul comun este ca in toata Europa economia subterana reprezinta in continuare un fenomen care are la baza platile in numerar, fiind favorizat de munca la negru si de subraportare”, a precizat Steve Perry, director comercial la Visa Europe.

Conform studiului, munca la negru reprezinta doua treimi din economia subterana in Europa, in timp ce restul este rezultatul subraportarii vanzarilor.

Astfel, o solutie in acest sens poate fi reprezentata de inlocuirea numerarului cu platile electronice, care ar putea reduce economia subterana cu aproximativ 10%. In statele in care masurile guvernamentale au presupus si introducerea acestui tip de plata s-a observat o diminuare a economiei subterane.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus