top banner

Economia subterana in Romania s-a mai redus in ultimii ani, dar ramane inca la un nivel ridicat

09 Mai 2013 | Autor: Conso

In 2013 econpomia subterana europeana va atinge cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, conform unui studiu Visa. Romania continua sa prezinte insa un nivel ridicat comparativ cu alte state UE.
Cu toate acestea, economia subterana continua sa reprezinte 18,5% din activitatea economica din Europa si sa insumeze 2.100 miliarde euro.
Nivelul la care se situeaza economia subterana variaza insa puternic de la o tara la alta. Astfel, in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, procentul este de 8-10%, dar creste pana aproape de 30% in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.
Cu toate acestea, economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii 10 ani, mai ales ca urmare a pregatirilor pentru aderarea la UE, crizei financiare globale si a cresterii platilor electronice.
Comparativ cu 2008 economia subetrana a scazut cu 3,5% iar comparativ cu 2003 s-a redus cu 15%. In prezent, nivelul acesteia este estimat la 39,6 miliarde euro.
Studiile precedente realizate de Visa au demonstrat ca exista o corelatie stransa intre economia subterana si ciclul economiei. Aceasta tema fiind abordata si in studiul din 2013, fiind evidentiate eforturile guvernelor din statele europene de a gasi noi modalitati pentru diminuarea deficientelor fiscale inclusiv prin limitarea economiei subterane.
“Numitorul comun este ca in toata Europa economia subterana reprezinta in continuare un fenomen care are la baza platile in numerar, fiind favorizat de munca la negru si de subraportare”, a precizat Steve Perry, director comercial la Visa Europe.
Conform studiului, munca la negru reprezinta doua treimi din economia subterana in Europa, in timp ce restul este rezultatul subraportarii vanzarilor.
Astfel, o solutie in acest sens poate fi reprezentata de inlocuirea numerarului cu platile electronice, care ar putea reduce economia subterana cu aproximativ 10%. In statele in care masurile guvernamentale au presupus si introducerea acestui tip de plata s-a observat o diminuare a economiei subterane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul