Economia europeana si-a imbunatatit perspectivele de crestere

Previziunile privind redresarea economica a Uniunii Europene s-au imbunatatit in ultimele 6 luni. Pentru finalul anului se preconizeaza o crestere a PIB de 1,75%, iar pentru 2012 o crestere de 2%.


Aceasta perspectiva este sustinuta de previziuni mai bune pentru economia mondiala si de starea de spirit generala optimista la nivelul intreprinderilor din UE.

In ceea ce priveste inflatia, se preconizeaza ca la nivel UE, aceasta va atinge o medie de aproape 3% in acest an, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei va fi de 2,50%.

Imaginea de ansamblu mascheaza insa diferente pronuntate existente intre evolutiile de la nivelul statelor membre. Unele tari, in special Germania, dar si unele economii de mai mici dimensiuni, orientate catre export, au inregistrat o relansare puternica a activitatii, in timp ce altele, mai ales unele tari periferice, raman in urma.

Romania a inregistrat o crestere economica de 0,6% in primul trimestru, sub media UE de 0,8%. Extremele au fost reprezentate de Portugalia, cu o scadere economica de 0,7%, si de Lituania, care a inregistrat o crestere de 3,5%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus