Agricultura a pus economia in miscare

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III al anului a urcat, in termeni reali, cu 1,8% comparativ cu trimestrul II, conform datelor INS.


Nivelul PIB pentru trimestrul III este de 143,5 miliarde lei, date ajustate sezonier. In serie bruta, PIB a urcat la aproape 155 miliarde lei, cu 4,4% mai mult fata de perioada similara din 2010. In primele noua luni, valoarea PIB estimata este de aproximativ 388,7 miliarde lei.

”Agricultura, vanatul si silvicultura, pescuitul si piscicultura” a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 22,1%. Aceasta a fost urmata de constructii (+6,9%) si industrie (+5,9%).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert,  repararea  automobilelor  si  articolelor  casnice;  hoteluri  si restaurante;  transporturi si telecomunicatii  (+1,4%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,2%).

Ramura ”alte activitati si servicii” a inregistrat o scadere, de 3,1%.

Ca o consecinta directa a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat si volumul impozitelor colectate la bugetul de stat cu 1,5%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus