Dobanda cheie la euro scade din nou. Ce impact va avea asupra creditarii?

BCE a redus cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de politica monetara, de la 1,25% la 1%. Reducerea dobanzii se alatura unui pachet de masuri destinate impulsionarii finantarii in zona euro.


Reducerea dobanzii se va opera incepand cu data de 14 decembrie. Aceasta este a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa ce in sedinta precendenta, la inceputul lunii noiembrie, consiliul guvernatorilor luase o decizie similara.

Revenirea dobanzii la nivelul de 1% survine in conditiile turbulentelor financiare din zona euro si a perspectivelor negative ale economiilor. In prima parte a acestui an, pe fondul unei perspective de crestere economica, Banca Centrala Europeana (BCE) urcase rata dobanzii in doua reprize, de la 1% la 1,50%.

Totodata, pentru a impulsiona creditarea si pentru a creste lichiditatea pe pietele financiare din zona euro, BCE a anuntat un pachet de masuri suplimentare. Acesta include doua operatiuni de refinantare pe termen lung, reducerea rezervei minime obligatorii de la 2% la 1% si flexibilizarea conditiilor de finantare impuse institutiilor de credit. 

Reducerea dobanzii de politica monetara poate avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate in euro si in cazul bancilor din Romania. Totusi, reducerea dobanzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind si costul la care bancile se finanteaza din strainatate, disponibilitatea liniilor de creditare de la bancile mama si dobanzile oferite la depozitele atrase.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus