Dobanda cheie la euro scade din nou. Ce impact va avea asupra creditarii?

BCE a redus cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de politica monetara, de la 1,25% la 1%. Reducerea dobanzii se alatura unui pachet de masuri destinate impulsionarii finantarii in zona euro.


Reducerea dobanzii se va opera incepand cu data de 14 decembrie. Aceasta este a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa ce in sedinta precendenta, la inceputul lunii noiembrie, consiliul guvernatorilor luase o decizie similara.

Revenirea dobanzii la nivelul de 1% survine in conditiile turbulentelor financiare din zona euro si a perspectivelor negative ale economiilor. In prima parte a acestui an, pe fondul unei perspective de crestere economica, Banca Centrala Europeana (BCE) urcase rata dobanzii in doua reprize, de la 1% la 1,50%.

Totodata, pentru a impulsiona creditarea si pentru a creste lichiditatea pe pietele financiare din zona euro, BCE a anuntat un pachet de masuri suplimentare. Acesta include doua operatiuni de refinantare pe termen lung, reducerea rezervei minime obligatorii de la 2% la 1% si flexibilizarea conditiilor de finantare impuse institutiilor de credit. 

Reducerea dobanzii de politica monetara poate avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate in euro si in cazul bancilor din Romania. Totusi, reducerea dobanzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind si costul la care bancile se finanteaza din strainatate, disponibilitatea liniilor de creditare de la bancile mama si dobanzile oferite la depozitele atrase.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus