Dobanda cheie la euro scade din nou. Ce impact va avea asupra creditarii?

BCE a redus cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de politica monetara, de la 1,25% la 1%. Reducerea dobanzii se alatura unui pachet de masuri destinate impulsionarii finantarii in zona euro.


Reducerea dobanzii se va opera incepand cu data de 14 decembrie. Aceasta este a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa ce in sedinta precendenta, la inceputul lunii noiembrie, consiliul guvernatorilor luase o decizie similara.

Revenirea dobanzii la nivelul de 1% survine in conditiile turbulentelor financiare din zona euro si a perspectivelor negative ale economiilor. In prima parte a acestui an, pe fondul unei perspective de crestere economica, Banca Centrala Europeana (BCE) urcase rata dobanzii in doua reprize, de la 1% la 1,50%.

Totodata, pentru a impulsiona creditarea si pentru a creste lichiditatea pe pietele financiare din zona euro, BCE a anuntat un pachet de masuri suplimentare. Acesta include doua operatiuni de refinantare pe termen lung, reducerea rezervei minime obligatorii de la 2% la 1% si flexibilizarea conditiilor de finantare impuse institutiilor de credit. 

Reducerea dobanzii de politica monetara poate avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate in euro si in cazul bancilor din Romania. Totusi, reducerea dobanzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind si costul la care bancile se finanteaza din strainatate, disponibilitatea liniilor de creditare de la bancile mama si dobanzile oferite la depozitele atrase.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus