Dobanda cheie la euro scade din nou. Ce impact va avea asupra creditarii?

BCE a redus cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de politica monetara, de la 1,25% la 1%. Reducerea dobanzii se alatura unui pachet de masuri destinate impulsionarii finantarii in zona euro.


Reducerea dobanzii se va opera incepand cu data de 14 decembrie. Aceasta este a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa ce in sedinta precendenta, la inceputul lunii noiembrie, consiliul guvernatorilor luase o decizie similara.

Revenirea dobanzii la nivelul de 1% survine in conditiile turbulentelor financiare din zona euro si a perspectivelor negative ale economiilor. In prima parte a acestui an, pe fondul unei perspective de crestere economica, Banca Centrala Europeana (BCE) urcase rata dobanzii in doua reprize, de la 1% la 1,50%.

Totodata, pentru a impulsiona creditarea si pentru a creste lichiditatea pe pietele financiare din zona euro, BCE a anuntat un pachet de masuri suplimentare. Acesta include doua operatiuni de refinantare pe termen lung, reducerea rezervei minime obligatorii de la 2% la 1% si flexibilizarea conditiilor de finantare impuse institutiilor de credit. 

Reducerea dobanzii de politica monetara poate avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate in euro si in cazul bancilor din Romania. Totusi, reducerea dobanzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind si costul la care bancile se finanteaza din strainatate, disponibilitatea liniilor de creditare de la bancile mama si dobanzile oferite la depozitele atrase.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus