Dobanda cheie la euro scade din nou. Ce impact va avea asupra creditarii?

BCE a redus cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de politica monetara, de la 1,25% la 1%. Reducerea dobanzii se alatura unui pachet de masuri destinate impulsionarii finantarii in zona euro.


Reducerea dobanzii se va opera incepand cu data de 14 decembrie. Aceasta este a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa ce in sedinta precendenta, la inceputul lunii noiembrie, consiliul guvernatorilor luase o decizie similara.

Revenirea dobanzii la nivelul de 1% survine in conditiile turbulentelor financiare din zona euro si a perspectivelor negative ale economiilor. In prima parte a acestui an, pe fondul unei perspective de crestere economica, Banca Centrala Europeana (BCE) urcase rata dobanzii in doua reprize, de la 1% la 1,50%.

Totodata, pentru a impulsiona creditarea si pentru a creste lichiditatea pe pietele financiare din zona euro, BCE a anuntat un pachet de masuri suplimentare. Acesta include doua operatiuni de refinantare pe termen lung, reducerea rezervei minime obligatorii de la 2% la 1% si flexibilizarea conditiilor de finantare impuse institutiilor de credit. 

Reducerea dobanzii de politica monetara poate avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate in euro si in cazul bancilor din Romania. Totusi, reducerea dobanzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind si costul la care bancile se finanteaza din strainatate, disponibilitatea liniilor de creditare de la bancile mama si dobanzile oferite la depozitele atrase.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus