Deponentii din Cipru ar putea pierde pana la 40% din conturile mari

Autoritatile cipriote au confirmat faptul ca depozitele de pana la 100.000 euro nu vor fi afectate dar cei care au valori maimari in conturile bancare ar putea pierde pana la 40% din bani.


Practic, banii vor fi transformati in actiuni la bancile cipriote iar deponentii vor deveni actionari ai sistemului Cipriot. Primele doua banci ale tarii, Bank of Cyprus su Laiki Bank, se confrunta insa cu probleme grave, cea de a doua urmand chiar sa fie inchisa.

Ministrul de Finante al Ciprului a conformat pentru BBC ca cei care au in conturi mai mult de 100.000 euro vor suporta o taxa de aproximativ 40%, nivelul exact urmand sa fie insa stabilit in perioada urmatoare.

Intre timp, pana la stabilirea masurii exacte ce urmeaza a fi luata, bancile din Cipru vor ramane inchise, autoritatile prelungind termenul pana cel devreme joi.

Situatia este insa impovaratoare pentru populatie si pentru firmele locale deoarece bancile cipriote raman inchise 2 saptamani, timp in care nu sunt permise transferurile ci doar retragerile de numerar, limitate la 150-200 euro pe zi pentru fiecare client in parte.

In consecinta, numeroase voci au criticat aceasta masura, menita sa evite retragerile masive ai marilor investitori care isi tin economiile in “paradisul fiscal”, pentru faptul ca afecteaza puternic economia locala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus