Deponentii din Cipru ar putea pierde pana la 40% din conturile mari

Autoritatile cipriote au confirmat faptul ca depozitele de pana la 100.000 euro nu vor fi afectate dar cei care au valori maimari in conturile bancare ar putea pierde pana la 40% din bani.


Practic, banii vor fi transformati in actiuni la bancile cipriote iar deponentii vor deveni actionari ai sistemului Cipriot. Primele doua banci ale tarii, Bank of Cyprus su Laiki Bank, se confrunta insa cu probleme grave, cea de a doua urmand chiar sa fie inchisa.

Ministrul de Finante al Ciprului a conformat pentru BBC ca cei care au in conturi mai mult de 100.000 euro vor suporta o taxa de aproximativ 40%, nivelul exact urmand sa fie insa stabilit in perioada urmatoare.

Intre timp, pana la stabilirea masurii exacte ce urmeaza a fi luata, bancile din Cipru vor ramane inchise, autoritatile prelungind termenul pana cel devreme joi.

Situatia este insa impovaratoare pentru populatie si pentru firmele locale deoarece bancile cipriote raman inchise 2 saptamani, timp in care nu sunt permise transferurile ci doar retragerile de numerar, limitate la 150-200 euro pe zi pentru fiecare client in parte.

In consecinta, numeroase voci au criticat aceasta masura, menita sa evite retragerile masive ai marilor investitori care isi tin economiile in “paradisul fiscal”, pentru faptul ca afecteaza puternic economia locala.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus