Deponentii din Cipru ar putea pierde pana la 40% din conturile mari

Autoritatile cipriote au confirmat faptul ca depozitele de pana la 100.000 euro nu vor fi afectate dar cei care au valori maimari in conturile bancare ar putea pierde pana la 40% din bani.


Practic, banii vor fi transformati in actiuni la bancile cipriote iar deponentii vor deveni actionari ai sistemului Cipriot. Primele doua banci ale tarii, Bank of Cyprus su Laiki Bank, se confrunta insa cu probleme grave, cea de a doua urmand chiar sa fie inchisa.

Ministrul de Finante al Ciprului a conformat pentru BBC ca cei care au in conturi mai mult de 100.000 euro vor suporta o taxa de aproximativ 40%, nivelul exact urmand sa fie insa stabilit in perioada urmatoare.

Intre timp, pana la stabilirea masurii exacte ce urmeaza a fi luata, bancile din Cipru vor ramane inchise, autoritatile prelungind termenul pana cel devreme joi.

Situatia este insa impovaratoare pentru populatie si pentru firmele locale deoarece bancile cipriote raman inchise 2 saptamani, timp in care nu sunt permise transferurile ci doar retragerile de numerar, limitate la 150-200 euro pe zi pentru fiecare client in parte.

In consecinta, numeroase voci au criticat aceasta masura, menita sa evite retragerile masive ai marilor investitori care isi tin economiile in “paradisul fiscal”, pentru faptul ca afecteaza puternic economia locala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus