Deponentii din Cipru ar putea pierde pana la 40% din conturile mari

Autoritatile cipriote au confirmat faptul ca depozitele de pana la 100.000 euro nu vor fi afectate dar cei care au valori maimari in conturile bancare ar putea pierde pana la 40% din bani.


Practic, banii vor fi transformati in actiuni la bancile cipriote iar deponentii vor deveni actionari ai sistemului Cipriot. Primele doua banci ale tarii, Bank of Cyprus su Laiki Bank, se confrunta insa cu probleme grave, cea de a doua urmand chiar sa fie inchisa.

Ministrul de Finante al Ciprului a conformat pentru BBC ca cei care au in conturi mai mult de 100.000 euro vor suporta o taxa de aproximativ 40%, nivelul exact urmand sa fie insa stabilit in perioada urmatoare.

Intre timp, pana la stabilirea masurii exacte ce urmeaza a fi luata, bancile din Cipru vor ramane inchise, autoritatile prelungind termenul pana cel devreme joi.

Situatia este insa impovaratoare pentru populatie si pentru firmele locale deoarece bancile cipriote raman inchise 2 saptamani, timp in care nu sunt permise transferurile ci doar retragerile de numerar, limitate la 150-200 euro pe zi pentru fiecare client in parte.

In consecinta, numeroase voci au criticat aceasta masura, menita sa evite retragerile masive ai marilor investitori care isi tin economiile in “paradisul fiscal”, pentru faptul ca afecteaza puternic economia locala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus