Deponentii din Cipru ar putea pierde pana la 40% din conturile mari

Autoritatile cipriote au confirmat faptul ca depozitele de pana la 100.000 euro nu vor fi afectate dar cei care au valori maimari in conturile bancare ar putea pierde pana la 40% din bani.


Practic, banii vor fi transformati in actiuni la bancile cipriote iar deponentii vor deveni actionari ai sistemului Cipriot. Primele doua banci ale tarii, Bank of Cyprus su Laiki Bank, se confrunta insa cu probleme grave, cea de a doua urmand chiar sa fie inchisa.

Ministrul de Finante al Ciprului a conformat pentru BBC ca cei care au in conturi mai mult de 100.000 euro vor suporta o taxa de aproximativ 40%, nivelul exact urmand sa fie insa stabilit in perioada urmatoare.

Intre timp, pana la stabilirea masurii exacte ce urmeaza a fi luata, bancile din Cipru vor ramane inchise, autoritatile prelungind termenul pana cel devreme joi.

Situatia este insa impovaratoare pentru populatie si pentru firmele locale deoarece bancile cipriote raman inchise 2 saptamani, timp in care nu sunt permise transferurile ci doar retragerile de numerar, limitate la 150-200 euro pe zi pentru fiecare client in parte.

In consecinta, numeroase voci au criticat aceasta masura, menita sa evite retragerile masive ai marilor investitori care isi tin economiile in “paradisul fiscal”, pentru faptul ca afecteaza puternic economia locala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus