Deficiul de cont curent a scazut cu 10,8% in primele 9 luni

In primele noua luni ale anului, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,79 miliarde euro, in scadere cu 10,8% fata de aceeasi perioada din 2010, conform datelor BNR.


Reducerea s-a datorat scaderii deficitului balantei comerciale cu 13,2% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 8,7%, pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Deficitul de cont curent a fost finantat in proportie de 31% prin investitii straine directe. Acestea au scazut insa cu 54%, pana la nivelul de 1,17 miliarde euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut usor fata de finalul anului, la 75,29 miliarde euro, in timp ce datoria externa pe termen scurt s-a majorat cu 15,8%, pana la 22,64 miliarde euro.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus