Deficiul de cont curent a scazut cu 10,8% in primele 9 luni

In primele noua luni ale anului, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,79 miliarde euro, in scadere cu 10,8% fata de aceeasi perioada din 2010, conform datelor BNR.


Reducerea s-a datorat scaderii deficitului balantei comerciale cu 13,2% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 8,7%, pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Deficitul de cont curent a fost finantat in proportie de 31% prin investitii straine directe. Acestea au scazut insa cu 54%, pana la nivelul de 1,17 miliarde euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut usor fata de finalul anului, la 75,29 miliarde euro, in timp ce datoria externa pe termen scurt s-a majorat cu 15,8%, pana la 22,64 miliarde euro.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus