Deficiul de cont curent a scazut cu 10,8% in primele 9 luni

In primele noua luni ale anului, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,79 miliarde euro, in scadere cu 10,8% fata de aceeasi perioada din 2010, conform datelor BNR.


Reducerea s-a datorat scaderii deficitului balantei comerciale cu 13,2% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 8,7%, pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Deficitul de cont curent a fost finantat in proportie de 31% prin investitii straine directe. Acestea au scazut insa cu 54%, pana la nivelul de 1,17 miliarde euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut usor fata de finalul anului, la 75,29 miliarde euro, in timp ce datoria externa pe termen scurt s-a majorat cu 15,8%, pana la 22,64 miliarde euro.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus