Deficitul de cont curent a scazut cu peste 28% la semestru

Deficitul contului curent a scazut cu 28,6% in prima jumatate a anului fata de perioada similara a lui 2010, pana la 2,6 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de BNR.


Reducerea se datoreaza in principal diminuarii deficitului balantei comerciale cu 21,6% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 63,2% pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Deficitul contului curent a fost finantat in proportie de 39% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 1 milioane euro (in scadere cu peste 17% fata de primul semestru din 2010).

Creditele intra-grup au insumat 696 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimată 319 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a fost 75,67 miliarde euro la finele lunii iunie, ceea ce reprezinta 80% din totalul datoriei externe. Cresterea fata de decembrie 2010 este de 4%.

Pe de alta parte, datoria pe termen scurt a urcat cu 18,4%, fata de sfarsitul anului precedent, pana la  21,5 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus