Deficitul de cont curent a scazut cu peste 28% la semestru

Deficitul contului curent a scazut cu 28,6% in prima jumatate a anului fata de perioada similara a lui 2010, pana la 2,6 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de BNR.


Reducerea se datoreaza in principal diminuarii deficitului balantei comerciale cu 21,6% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 63,2% pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.

Deficitul contului curent a fost finantat in proportie de 39% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 1 milioane euro (in scadere cu peste 17% fata de primul semestru din 2010).

Creditele intra-grup au insumat 696 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimată 319 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a fost 75,67 miliarde euro la finele lunii iunie, ceea ce reprezinta 80% din totalul datoriei externe. Cresterea fata de decembrie 2010 este de 4%.

Pe de alta parte, datoria pe termen scurt a urcat cu 18,4%, fata de sfarsitul anului precedent, pana la  21,5 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus