Deficitul comercial in 2012 a ramas apropiat de cel din anul anterior

Deficitul comercial in 2012 a urcat cu 1,73 miliarde lei, pana la 42,67 miliarde lei, conform datelor INS. Exprimat in euro, deficitul a scazut cu 109,4 milioane euro.


Comparativ cu anul anterior, valoarea exporturilor in lei a urcat cu 4,6% in timp ce importurile au urcat cu 4,5%. Daca se ia in considerare si evolutia cursului de schimb, exprimate in euro, exporturile au scazut cu 0,5% in timp ce importurile s-au redus cu 0,6%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in anul 2012 a fost de aproximativ 31,6 miliarde euro la expedieri si de 40,1 miliarde euro la introduceri, reprezentand 70,2% din total exporturi si 73,5% din total importuri.

“Deficitul anual pare sa se fi corectat usor, de la 5,7% din PIB in 2011 la 5,5% din PIB estimat, dar acest lucru sugereaza totusi ca ultimul an a fost unul dificil pe zona cererii interne”, precizeaza analistii financiari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus