Deficitul bugetar a urcat la 2,4% din PIB la finalul lunii august

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat in luna august cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB. Prognoza pentru decembrie ramane sub tinta de 4,4%.

 

Veniturile bugetului au fost cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent si au insumat 116,4 miliarde lei. Cresterea s-a datorat incasarilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei, obtinutein principal din taxa pe valoare adaugata incasata si din accize.

Cheltuielile bugetare au urcat la 129,3 miliarde lei, in crestere cu 1,7% fata de finalul lunii august 2010, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana. Ca procent in PIB insa, in termeni reali, cheltuielile s-au redus cu 1 punct procentual.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5% fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile  pentru   investitii, care  includ  cheltuielile  de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus