Deficitul bugetar a urcat la 2,4% din PIB la finalul lunii august

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat in luna august cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB. Prognoza pentru decembrie ramane sub tinta de 4,4%.

 

Veniturile bugetului au fost cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent si au insumat 116,4 miliarde lei. Cresterea s-a datorat incasarilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei, obtinutein principal din taxa pe valoare adaugata incasata si din accize.

Cheltuielile bugetare au urcat la 129,3 miliarde lei, in crestere cu 1,7% fata de finalul lunii august 2010, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana. Ca procent in PIB insa, in termeni reali, cheltuielile s-au redus cu 1 punct procentual.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5% fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile  pentru   investitii, care  includ  cheltuielile  de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus