Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Inflatia lunara aproape a stagnat in ultimele luni, iar in iulie probabil va fi chiar negativa (preturile au scazut fata de iunie). In plus, se estimeaza ca, pana la finalul anului, inflatia anuala se va apropia de nivelul superior al intervalului de variatie (3,5%, de la 5,4% in prezent).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o majorare a dobanzii ar fi avut o influenta directa asupra cursului de schimb, in sensul aprecierii leului, in conditiile in care dobanzile in Europa raman real negative. O astfel de evolutie, desi aparent pozitiva, ar fi deteriorat si mai mult pozitia externa a Romaniei (deficitul de cont curent) si asa extrem de dezechilibrata. Practic, o intarire a leului ar scumpi exporturile si ar favoriza importurile, ducand la o crestere a deficitului extern, care oricum este aproape de limita de avarie (4% din PIB).

In acest context, dar si dupa analizarea evolutiilor economice din ultima perioada, BNR a decis mentinerea dobanzii cheie la 2,5%. Insa banca centrala ia in calcul o crestere economica de doar 4% anul acesta, in timp ce Guvernul lucreaza cu un avans de 5,5%. Daca pentru a obtine aceasta crestere economica, Guvernul va stimula, din nou, masiv consumul (comportament probabil avand in vedere noile taieri de la cheltuielile de investitii anuntate prin proiectul de rectificare bugetara) inflatia s-ar putea “reaprinde”.

Care sunt factorii care pot ameninta inflatia?


La capitolul incertitudini cu privire la evolutia inflatiei, banca centrala mentioneaza evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune, se subliniaza in comunicatul BNR.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau la o majorare a dobanzii cheie la 2,75% pe an. Acestia sustin ca doar majorarea pretului gazelor naturale, cu 5,8% de la 1 august, va adauga 0,2 puncte procentuale la inflatia anuala in 2018.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Atentie la site-urile care ofera carduri cadou!

Inventivitatea infractorilor cibernetici pare a nu avea limite! In timp ce industria de securitate cibernetica si autoritatile din intreaga lume cauta modalitati sa protejeze utilizatorii, infractorii gasesc mereu noi metode de fraudare. Cardurile cadou reprezinta o noua modalitate de furt de date personale, avertizeaza specialistii in domeniu. Citeste mai mult

Firmele Big Four influenteaza politica fiscala a UE

O organizatie europeana a gasit dovezi concrete ce atesta influenta marilor companii de consultanta fiscala asupra legislatiei comunitare. Ce masuri trebuie sa ia autoritatile europene? Citeste mai mult

Opinii recente

de Adelina Macoviciuc

"Intre OTP si camatari nu e nicio diferenta, nici de atitudine, nici de transparenta, nici de dobanzi si incep sa cred ca nici ..."

Facebook