De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Inflatia lunara aproape a stagnat in ultimele luni, iar in iulie probabil va fi chiar negativa (preturile au scazut fata de iunie). In plus, se estimeaza ca, pana la finalul anului, inflatia anuala se va apropia de nivelul superior al intervalului de variatie (3,5%, de la 5,4% in prezent).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o majorare a dobanzii ar fi avut o influenta directa asupra cursului de schimb, in sensul aprecierii leului, in conditiile in care dobanzile in Europa raman real negative. O astfel de evolutie, desi aparent pozitiva, ar fi deteriorat si mai mult pozitia externa a Romaniei (deficitul de cont curent) si asa extrem de dezechilibrata. Practic, o intarire a leului ar scumpi exporturile si ar favoriza importurile, ducand la o crestere a deficitului extern, care oricum este aproape de limita de avarie (4% din PIB).

In acest context, dar si dupa analizarea evolutiilor economice din ultima perioada, BNR a decis mentinerea dobanzii cheie la 2,5%. Insa banca centrala ia in calcul o crestere economica de doar 4% anul acesta, in timp ce Guvernul lucreaza cu un avans de 5,5%. Daca pentru a obtine aceasta crestere economica, Guvernul va stimula, din nou, masiv consumul (comportament probabil avand in vedere noile taieri de la cheltuielile de investitii anuntate prin proiectul de rectificare bugetara) inflatia s-ar putea “reaprinde”.

Care sunt factorii care pot ameninta inflatia?


La capitolul incertitudini cu privire la evolutia inflatiei, banca centrala mentioneaza evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune, se subliniaza in comunicatul BNR.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau la o majorare a dobanzii cheie la 2,75% pe an. Acestia sustin ca doar majorarea pretului gazelor naturale, cu 5,8% de la 1 august, va adauga 0,2 puncte procentuale la inflatia anuala in 2018.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus