top banner

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

07 August 2018 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?
Inflatia lunara aproape a stagnat in ultimele luni, iar in iulie probabil va fi chiar negativa (preturile au scazut fata de iunie). In plus, se estimeaza ca, pana la finalul anului, inflatia anuala se va apropia de nivelul superior al intervalului de variatie (3,5%, de la 5,4% in prezent).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o majorare a dobanzii ar fi avut o influenta directa asupra cursului de schimb, in sensul aprecierii leului, in conditiile in care dobanzile in Europa raman real negative. O astfel de evolutie, desi aparent pozitiva, ar fi deteriorat si mai mult pozitia externa a Romaniei (deficitul de cont curent) si asa extrem de dezechilibrata. Practic, o intarire a leului ar scumpi exporturile si ar favoriza importurile, ducand la o crestere a deficitului extern, care oricum este aproape de limita de avarie (4% din PIB).
In acest context, dar si dupa analizarea evolutiilor economice din ultima perioada, BNR a decis mentinerea dobanzii cheie la 2,5%. Insa banca centrala ia in calcul o crestere economica de doar 4% anul acesta, in timp ce Guvernul lucreaza cu un avans de 5,5%. Daca pentru a obtine aceasta crestere economica, Guvernul va stimula, din nou, masiv consumul (comportament probabil avand in vedere noile taieri de la cheltuielile de investitii anuntate prin proiectul de rectificare bugetara) inflatia s-ar putea “reaprinde”.
Care sunt factorii care pot ameninta inflatia?
La capitolul incertitudini cu privire la evolutia inflatiei, banca centrala mentioneaza evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune, se subliniaza in comunicatul BNR.
Economistii chestionati de Reuters se asteptau la o majorare a dobanzii cheie la 2,75% pe an. Acestia sustin ca doar majorarea pretului gazelor naturale, cu 5,8% de la 1 august, va adauga 0,2 puncte procentuale la inflatia anuala in 2018.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul