De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Inflatia lunara aproape a stagnat in ultimele luni, iar in iulie probabil va fi chiar negativa (preturile au scazut fata de iunie). In plus, se estimeaza ca, pana la finalul anului, inflatia anuala se va apropia de nivelul superior al intervalului de variatie (3,5%, de la 5,4% in prezent).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o majorare a dobanzii ar fi avut o influenta directa asupra cursului de schimb, in sensul aprecierii leului, in conditiile in care dobanzile in Europa raman real negative. O astfel de evolutie, desi aparent pozitiva, ar fi deteriorat si mai mult pozitia externa a Romaniei (deficitul de cont curent) si asa extrem de dezechilibrata. Practic, o intarire a leului ar scumpi exporturile si ar favoriza importurile, ducand la o crestere a deficitului extern, care oricum este aproape de limita de avarie (4% din PIB).

In acest context, dar si dupa analizarea evolutiilor economice din ultima perioada, BNR a decis mentinerea dobanzii cheie la 2,5%. Insa banca centrala ia in calcul o crestere economica de doar 4% anul acesta, in timp ce Guvernul lucreaza cu un avans de 5,5%. Daca pentru a obtine aceasta crestere economica, Guvernul va stimula, din nou, masiv consumul (comportament probabil avand in vedere noile taieri de la cheltuielile de investitii anuntate prin proiectul de rectificare bugetara) inflatia s-ar putea “reaprinde”.

Care sunt factorii care pot ameninta inflatia?


La capitolul incertitudini cu privire la evolutia inflatiei, banca centrala mentioneaza evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune, se subliniaza in comunicatul BNR.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau la o majorare a dobanzii cheie la 2,75% pe an. Acestia sustin ca doar majorarea pretului gazelor naturale, cu 5,8% de la 1 august, va adauga 0,2 puncte procentuale la inflatia anuala in 2018.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus