top banner

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

13 Septembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Foto Unsplash.com

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.
Inflatia din august 2023 a fost asteptata cu interes din doua motive-pentru a vedea cum s-au comportat alimentele de baza unde s-a aplicat un set de limitari ale adaosurilor si pentru a observa cu ce viteza mai avanseaza procesul dezinflationist inceput in ultimele luni. 
Scumpiri de peste 35% in 4 ani
Potrivit raportarilor Institutului de Statistica, cresterea preturilor in august 2023 a fost de 9,4% raportat la august 2022 si de 0,5% raportat la luna anterioara. 
Defalcat, am avut cresteri anuale de 11,8% la marfurile alimentare, 6,98% la cele nealimentare si un avans de 11,7% pe partea de servicii. 
Marfurile alimentare, cu o pondere de 32,2% in cosul inflatiei, pastreaza totusi un ritm superior de crestere celor nealimentare (pondere de 49,1%) in ciuda modificarilor legislative operate de autoritati. 
Ritmul s-a incetinit insa, daca ne raportam la august 2022, cand preturile marfurilor alimentare cresteau cu 18,2% fata de august 2021, in conditiile in care inflatia anuala era atunci de 15,3%. 
In august 2021 avusesem o crestere anuala de 2,7% pentru marfurile alimentare (inflatie de 5,2%) fata de anul anterior iar in august 2020 preturile alimentelor avansasera cu 3,4% (inflatie de 1,3%). 
Daca am trage linie peste ultimii 4 ani (2019-2022), am observa o scumpire a alimentelor cu peste 35%, in conditiile in care salariul mediu net din economie a urcat totusi mai mult, de la 3.119 lei in iunie 2019 la 4.565 lei in iulie 2023 (+46%). 
Cei fara venituri sau cu veniturile sub salariul mediu net au simtit insa mult mai dur aceasta evolutie a preturilor la alimente. 
Cateva ieftiniri la alimentele de baza
Printr-o OUG aplicabila din august 2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vizate au fost limitate la maximum 20% la procesator, aplicata fata de costul de productie al produsului, maximum 5% cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul de distribuitori pe lant si aplicata fata de pretul de achizitie, maximum 20% la comerciant, la vanzarea cu amanuntul si cash&carry. Limitari ce urmeaza sa opereze timp de 3 luni. 
Printre alimentele vizate-painea alba simpla de 300-500 grame,  laptele de vaca 1.5% grasime la 1 litru,  branza telemea de vaca vrac, iaurtul simplu din lapte de vaca, grasime 3.5%, faina alba de grau ”000” la 1 kg, malai 1 kg, oua gaina calibru M 10 buc, ulei de floarea soarelui 1 l,  carnea de pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os, aripioare de pui), carnea de porc (pulpa de porc cu os si fara os, spata porc), legume proaspete vrac (rosii, castraveti, ceapa galbena, fasole uscata, morcovi, ardei gras, ardei capia), fructe proaspete vrac (mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa), cartofi proaspeti albi vrac, zahar alb tos 1 kg.
Cum a raspuns piata?
Fata de iulie 2023, painea s-a ieftinit cu 2,8%, laptele de vaca minus 1,8%, branza de vaca e mai ieftina cu 2,2%, faina a scazut cu 17%, malaiul cu 13%, carnea de pasare are o ieftinire de 2,2% iar cea de porc s-a scumpit cu 0,2%, pretul zaharului a scazut cu 5,7% (fata de august 2023 avansul ramane insa 30%), etc. 
Pentru fructe si legume comparatia e mai putin relevanta de la luna la luna din cauza varfurilor din ciclul de productie dar fata de august 2022, legumele sunt cu 7,2% mai scumpe iar fructele cu 11%. 
Una peste alta masurile au functionat, cu fluctuatiile sectoriale inerente , ramane de vazut ce se va intampla din noiembrie cand acestea expira.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul